Co poškodíš, to opravíš. Pro ŘSD to ale neplatí, poukazují v Osicích

Osice (Královéhradecko) – Nejvíce rozbitou silnici na Královéhradecku naleznete podle místních v Osicích. Obec leží poblíž dálnice D11 a za stav místní silničky mohou podle starosty silničáři, kteří před lety nechali Osicemi přivážet materiál na stavbu. Povinností státu ale je v případě, že místní silnici takovým způsobem zničí, zajistit její opravu. Dodnes se tak nestalo, ačkoli je dálnice v provozu již více než sedm let. Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že čeká na zahájení prací na dalším úseku dálnice.

Silnici vám opravíme, slibovali silničáři před sedmi lety. Dodnes je rozbitá (zdroj: ČT24)

Od roku 2007 Osičtí marně čekají na slíbenou opravu silnice, kterou poškodila nákladní auta vozící materiál na stavbu nedaleké dálnice. ŘSD by mělo zajistit opravu úseku dlouhého zhruba 1,5 kilometru, ale váhá. Podle osického starosty Stanislava Bydžovského přitom je silnice nebezpečná – nejenom pro řidiče, ale také pro okolí. Problémy působí uvolněná kostková dlažba na části komunikace. „Měli jsme případ, že u základní školy projel autobus a kostka vlétla oknem do školy,“ upozornil starosta Osic Stanislav Bydžovský.

Ředitelství silnic a dálnic i dnes slibuje, že silnici v Osicích opraví, ale teprve až začne stavba další části dálnice D11 k Hradci Králové. Ta se zastavila v roce 2009 u železniční trati za Praskačkou a dosud kvůli pozemkovým sporům nepokračuje. Silničáři tvrdí, že na opravu silničky v Osicích teď nemají peníze. „Pokračování oprav závisí na otevření financování dostavby dálnice D11. Ředitelství silnic a dálnic dělá vše pro to, aby oprava proběhla během léta,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Královéhradecký primátor Zdeněk Fink uvedl, že by dostavba D11 mohla začít 1. července, podle ŘSD ale závisí především na dohodě se stavební firmou.

Slib opravy v létě nechává Osické klidnými. Termínů prý už slyšeli mnoho. „Jsou to pořád jen slova, mluvení, ale čin žádný,“ podotkl osický starosta Stanislav Bydžovský. Místní obyvatelé tvrdí, že dokud neuvidí stavební stroje, neuvěří silničářům už nic.