Mapa republiky letos taje rychleji

O víkendu přijde do Česka tropické počasí, v Krkonoších jsou stále ještě zbytky sněhu – na tradiční Mapě republiky. Podle aktuálního měření má sněhové pole rozlohu 285 metrů čtveřečních. Unikátní zbytek sněhu ve tvaru bývalého Československa se tu objevuje každý rok.

Mapa republiky se nachází na úpatí Studniční hory. Tyto svahy patří mezi místa s nejdrsnějším klimatem v Evropě. Průměrná roční teplota je tu kolem nuly. „Větry od severu sem sfoukávají sníh, který je nahoře na pláních. A tady se pak kumuluje,“ vysvětluje Zdeněk Široký ze správy KRNAP.

Správci parku sněhovou vrstvu několikrát do roka měří. Letos to vypadá, že roztaje už v červnu. „V tuto dobu tu bývá tak 3,5 metru. Teď to odhaduju tak do metru,“ tipuje jeho kolega Jan Pačák. Samotné měření není vůbec jednoduché, protože svah má sklon skoro čtyřicet stupňů. Správci proto musí mít speciální ledovcové vybavení. Pokud je zima bohatší na sníh, Mapa republiky vydrží i do srpna.

Lokalita Mapy republiky je turistům nepřístupná, protože leží v nejpřísněji chráněné první zóně národního parku. Dobře je vidět například z cesty z Pece pod Sněžkou na Výrovku a z cesty z Výrovky na Luční boudu. Za příhodných podmínek je mapa viditelná až z Hradce Králové.

Mapa republiky letos taje rychleji (zdroj: ČT24)