Památkářům navzdory: Nevkusné předzahrádky v Praze zůstávají

Praha – Památkáři určili, jak mají vypadat předzahrádky v centru Prahy. Přesto ty údajně nejošklivější přímo v památkové rezervaci stále zůstávají. Radnice a správa komunikací si navíc za pronájem místa účtují třikrát víc peněz, než se platí například ve Vídni.

Nevkusné předzahrádky v Praze zůstávají (zdroj: ČT24)

Procházka z náměstí Republiky na Staroměstské náměstí je pro památkáře stezkou odvahy. Nevkus začíná hned u Obecního domu. „Ta předzahrádka působí jako skleník. Navíc stojí přímo uprostřed památkové rezervace,“ uvedl Jiří Skalický, ředitel odboru památkové péče hl. m. Prahy. „Všechno je tu špatně. To není zahrádka, to je stavba a divím se turistům, že do takovéto kuči vůbec vlezou,“ dodal. Hned za rohem je přitom nenápadná předzahrádka přesně podle manuálu, který památkáři vydali.

Navzdory hrozbě desetitisícových pokut si ale podesty, křiklavé slunečníky nebo zasklení restauratéři oblíbili. Podle manažera restaurace zákazníci o takové posezení stojí, a to hned z několika důvodů. Mají pocit většího bezpečí při odkládání osobních věcí, jsou méně obtěžováni pouličními prodejci a chráněni proti holubům. 

Argumenty restauratérů
Zdroj: ČT24

Restauratéři platí za takové zahrádky obrovské sumy peněz. Například na Malém náměstí je to 110 Kč za metr čtvereční. To je nejvíc v Evropě. „Je to obrovský byznys. Ročně jde do kasy MČ Prahy 1 z předzahrádek sto milionů korun, totéž jde Technické správě komunikací,“ popsal Skalický pravděpodobný důvod, proč se s nevkusnými zahrádkami nic nedělá. Podle místostarosty Daniela Hodka je důležité najít nějakou střední cestu.

Předzahrádka v centru Prahy
Zdroj: ČT24

Trnem v oku je památkářům i pouliční reklama. Mají proto v plánu vyzvat magistrát, aby plakáty z míst, která patří městu, sundal. „Co se týče domů v památkové rezervaci, tam si myslím, že by reklama zasloužila velkou redukci,“ přiznal Hodek. 

Estetickou kvalitu venkovního posezení hlídá například Písek nebo Český Krumlov. Třeba Beroun nebo Chomutov nabízí restauracím místo pro zahrádku zadarmo. Radnice tak chtějí přilákat turisty.

Vydáno pod