Na Letné se běželo pro Paraple

Praha – Nejméně 500 běžců odpoledne podpořilo 20. narozeniny Centra Paraple pomáhajícího vozíčkářům. Akce s názvem Běh pro Paraple se konala po patnácté. Závodilo se na 100 metrů a ve čtyřkilometrovém běhu v Praze na Letné. Výtěžek ze startovného a dobrovolných příspěvků půjde na podporu centra. Částka bude spočítaná v pondělí.

„Když lidi přesvědčíte o tom, že jsou peníze na dobrou věc a že je nikdo nerozkrade, tak se najde spousta těch, kteří jsou ochotni přispět,“ řekl zakladatel Centra Paraple Zdeněk Svěrák. Centrum má podle něj v současnosti 52 zaměstnanců a rozpočet 30 milionů korun. Stát přispívá polovinou částky, druhou tvoří sbírky. 

Sprintování na stometrové trase začalo po třetí hodině a postupně se do něj zapojilo přes 300 běžců. Byli mezi nimi zejména rodiče s dětmi. Následoval běh na čtyři kilometry, do kterého se registrovalo s předstihem přes internet více než 160 lidí a na místě dalších několik desítek. „Výtěžek akce bude spočítaný během pondělka,“ uvedla mluvčí akce Monika Ticháčková.

Svěrák o běhu pro Paraple: Cílem je vrátit vozíčkáře do života (zdroj: ČT24)

Patnáctý ročník Běhu pro Paraple odstartoval Zdeněk Svěrák. Ten také na pódiu v Letenských sadech zpíval v doprovodu hudebníka Jaroslava Uhlíře s kapelou. „Akce vyvrcholí večerním dvojkoncertem Tomáše Kluse a kapely Čechomor,“ dodala mluvčí. Centrum Paraple pomáhá lidem po úrazu míchy vyrovnat se s novou situací, zlepšit fyzický a psychický stav, dosáhnout větší soběstačnosti, vrátit se k rodině, do školy i do zaměstnání. 

Vydáno pod