Příčinou úniku kyseliny v Chrudimi byla technická závada

Chrudim - Za dva sobotní úniky kyseliny dusičné v areálu firmy Penta může technická závada. Při druhém úniku vyzvali hasiči obyvatele Chrudimi a nedalekých Slatiňan, aby zbytečně nevětrali. Jejich zdraví ale podle hasičů ohroženo nebylo.

Hasičům se žlutý mrak podařilo udržet v areálu. Skrápěli jej vodou a neutralizovali pomocí sody. Podle předběžných odhadů uniklo 300 litrů kyseliny dusičné. „Množství, které uniklo, teprve bilancujeme, čekáme na laboratorní analýzy. Přesné údaje bychom měli mít v úterý odpoledne,“ uvedl generální ředitel firmy Petr Švec.

Nebezpečná oxidující žíravina poškozuje pokožku a sliznice, nebezpečné jsou i její výpary. Poleptání se projevuje charakteristickým zežloutnutím zasažených míst, což je důsledek reakce s bílkovinami.

„Havárie neohrozí zásadním způsobem životní prostředí. Samozřejmě kdyby se výpary dostaly do dýchacího ústrojí obyvatel, vedlo by to k zásadním dýchacím problémům. Starostové se ale zachovali adekvátně a hasiči situaci zvládli,“ řekl vedoucí oddělení ochrany ovzduší a odpadového hospodářství krajského úřadu Richard Pinkas.

Únik vyšetřuje Česká inspekce životního prostředí a krajský úřad. Policie prověřuje případ pro podezření z poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. V případě prokázání viny hrozí za poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti až dva roky vězení nebo zákaz činnosti. „Zatím nové informace nemáme, dají se čekat až koncem týdne,“ uvedl mluvčí chrudimské policie Jan Tesař.