Vandalové ulámali lopatky historickému mlýnu, škoda je nevyčíslitelná

Starý Poddvorov – Vandalové na Hodonínsku ulámali tři ze čtyř lopatek historickému mlýnu z roku 1870. Podle památkářů je škoda nevyčíslitelná; zhotovení nových lopatek může stát až 150 tisíc korun. Policisté nyní případ prošetřují a hledají jakékoliv svědky, kteří by k dopadení pachatelů mohli pomoci.

Událost se stala mezi 4. a 6. červnem. „Policisté nyní hledají jakékoli svědky, kteří by pomohli při vypátrání vandalů,“ uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník. Svědci mohou informace kdykoli sdělit na telefonickou linku kriminalistů 974 633 470.

Vandalové do objektu sice nevnikli, přesto se jim podařilo lopatky vylomit z hlavní hřídele, která je přibližně osm metrů nad terénem. Oprava sedmimetrových lopatek a jejich nasazení zpět na hřídel přijde nejméně na 150 tisíc korun.

Poničený větrný mlýn
Zdroj: ČT24/Policie ČR

Mlýn, který stojí na návrší asi tři kilometry za obcí, v roce 1999 koupila obec Starý Poddvorov a kompletně ho zrekonstruovala. Nyní do něj bude muset investovat znovu. „Pro nás představuje oprava větrného mlýna neočekávanou investici, která zatíží obecní rozpočet. Na mlýn umístíme při opravě takzvanou fotopast, abychom měli snímky lidí, kteří se především v noci kolem mlýna potulují,“ doplnila starostka obce Drahoslava Veselská.

Pověst praví, že mlýn na zpracování obilí si nechal postavit ve druhé polovině 19. století jeden z místních sedláků poté, co našel vojenskou pokladnu a stal se z něj boháč. Mlýn poté vystřídal několik majitelů, z nichž poslední ho provozovali až do roku 1949. Následně objekt i přes malé opravy chátral. Značně zničený ho koupila v roce 1999 obec Starý Poddvorov, která jej nechala zrekonstruovat jako turistickou atrakci.