V Bohumíně už železo ve sběrnách neudáte

Bohumín - Kvůli téměř každodenním krádežím kovů se zastupitelé Bohumína rozhodli, že omezí komerční sběrny i obyvatele. Od nového roku zakážou lidem prodávat železný šrot ve sběrnách surovin. Odpad budou muset zdarma odevzdávat v městských sběrných dvorech. Vyhlášku kritizují provozovatelé sběren, přestože město slibuje, že vybraný šrot si budou moci formou výběrového řízení odkoupit.

Vyhláška proti výkupu kovů v komerčních sběrnách je první taková v Česku. Radní se shodli, že už nechtějí trpět rozkrádání kovových částí města. Opatření, které by tento problém řešilo plošně, protože to zdaleka není jen bohumínský nešvar, se nedočkali. „Narážíme na neschopnost státních orgánů tuto situaci řešit. Problém cítíme jako tak velký, že jsme se rozhodli vzít iniciativu do vlastních rukou,“ uvedl sociálnědemokratický místostarosta Bohumína Lumír Macura.

Nedávno zloději ukradli například asi třicet ocelových dveří z protihlukových stěn na dálnici. Velké škody páchají také na železnici. „Zloději kradou věci z jedoucích vlaků. Nastoupí v Bohumíně, a než dojedou do Vrbice, vyházejí z vlaku vše kovové. Pak si to postupně sbírají,“ popsal ředitel bohumínské městské policie Karel Vach.

Sběrači kovů
Zdroj: ČT24

Provozovatelé sběren se zlobí. Obávají se, že zkrachují. Krádežím kovů podle nich vyhláška stejně nezabrání. „Myslím si, že ti zloději jednoduše půjdou se svým vozíkem do města, kde taková vyhláška neplatí, případně se vydají do zahraničí, protože jsme hraniční město,“uvedl zástupce provozovatele sběrny Pavel Konečný. Vedení města si je nedokonalostí nové vyhlášky vědomo. „Věřím ale, že se dostaneme postupnými kroky i k jednání s polskými partnery,“ reagoval Macura.

Zloději kovů neboli šroťáci jsou hlavně všude tam, kde je vysoká nezaměstnanost a sociálně vyloučené lokality. Bohumínem se nechaly inspirovat další města. Podobnou vyhlášku chce zavést Rychvald, Dolní Lutyně nebo Krnov. „Hned, jako to bude legislativně připravené, půjdeme stejnou cestou jako Bohumín,“ potvrdila starostka Krnova Alena Krušinová z ČSSD.

Schválená vyhláška zahrnuje i přísné sankce pro obyvatele a provozovatele sběren. V případě jejího porušení může člověk zaplatit až 30 tisíc korun.

Bohumín přijal revoluční vyhlášku proti výkupům kovů (zdroj: ČT24)