Za války zbořenou synagogu střídá parkovací dům

České Budějovice – Na místech, kde stála před válkou v Českých Budějovicích synagoga, vyroste nyní parkoviště. Synagogu v roce 1942 srovnali se zemí německé jednotky, připomíná ji tu už jen třímetrová skulptura. Souhlasem židovské obce s výstavbou končí patnáctiletý spor o pozemky i o výběr vhodného projektu mezi majiteli historických domů a radnicí.

Parkovací dům s administrativním centrem postaví českobudějovická firma za 200 milionů. Židovské obci bude 40 let platit nájem. „Z těchto prostředků budeme moci udržovat zase další památky v jižních Čechách,“ přiblížil František Bányai z pražské židovské obce.

Pozemek na okraji historického centra za posledních 20 let třikrát měnil vlastníka. Dohady o jeho využití ukončila až židovská obec, když kývla na stavbu šestipatrového domu se zhruba třemi stovkami parkovacích míst.

Parkoviště místo synagogy a rekonstrukce synagog v ČR (zdroj: ČT24)

Radnice řešení vítá, parkovací místa město potřebuje. Půjde-li vše bez potíží, první vozidla budou moci zaparkovat na nových místech v lednu 2015. Město se s židovskou obcí dohodlo, že za války zbořenou trojlodní baziliku se dvěma věžemi bude připomínat pietní památník.

Projekt 10 hvězd rozsvěcuje další židovské památky v Česku

Jen tento týden se díky projektu Revitalizace židovských památek v ČR - 10 hvězd, v rámci kterého se od roku 2010 opravilo deset synagog po celé zemi, otevřely tři další židovské chrámy v Brandýse nad Labem, v Březnici a také v Nové Cerekvi na Vysočině.

Novocerkevská synagoga v maurském stylu
Zdroj: ČT24

Brandýská synagoga byla otevřena jako první a bude sloužit pro pořádání kulturních akcí a pro vzdělávací účely. V Nové Cerekvi na Pelhřimovsku se zas otevřela veřejnosti po několikaleté rekonstrukci synagoga postavená v orientálním maurském stylu. Představuje unikát ve střední Evropě.