Kam za vodou? Přírodní koupaliště v Česku jsou zatím bez kazu

Praha – Ve většině přírodních koupališť Česka se v těchto dnech dá bez potíží koupat, na začátku letní sezóny je jejich voda nezávadná. Tropické teploty posledních dnů ovšem kvalitu vody na některých vodních plochách poněkud zkazily.

Majitelé koupališť musejí za zákona dělat kontroly vody každé dva týdny. Mikrobiologové se při nich zaměřují zejména na ty bakterie, které mohou malým dětem způsobit zánět uší nebo kvůli kterým onemocní plavec průjmem. Jedinou závadou tuzemských přírodních koupališť je ovšem dosud pouze zakalená voda – a to jen místy. Podle hygieniků v takovém případě stačí po plavání či koupeli sprcha.

Pardubický kraj: V přehradě Seč zaznamenali hygienici větší výskyt sinic a chlorofylu. Koupání je tam ale povoleno. Zhoršenou kvalitu vody mají také například rybníky Hluboký na Pardubicku nebo Rosnička na Svitavsku.

Karlovarský kraj: Po týdnu s tropickými teplotami se zhoršila voda i na brouzdališti v Rolavě v Karlových Varech, ve Velkém rybníku u Hroznětína a ve vodní nádrži Skalka u Podhoří. Koupat se tam ale také dá.

Praha: Horší kvalita vody je jen v Hostivařské přehradě, vážnější problémy by však způsobit neměla. Naopak nejlepší voda je v Motole a v betonové nádrži Divoká Šárka. Ve Středočeském kraji nehrozí zdravotní rizika v žádném ze sledovaných koupališť, několik malých přírodních ploch ale teprve sezonu zahájí.

Liberecký kraj: Zhoršená kvalita vody je v Máchově jezeře. Zejména citliví lidé, alergici, těhotné ženy nebo malé děti by se měli po koupání osprchovat. Nevhodné ke koupání je koupaliště v Chrastavě, které ale není přírodní. Vedení města se navíc brání, vyhláška ministerstva zdravotnictví podle něj nebere ohled jen na aktuální kvalitu vody, ale i na stav v předchozích letech.

Olomoucký kraj: Už na začátku sezony se zhoršila kvalita vody na Plumlovské přehradě, která prošla v uplynulých letech nákladnou stamilionovou rekonstrukcí. Hygienici ve vzorcích našli zvýšené množství sinic a chlorofylu. Podle Povodí Moravy však šlo o přechodný jev a voda je podle něj už v pořádku. Ostatní koupaliště v kraji jsou bez závad.

Plzeňský kraj: Kvalitní vodu má většina venkovních koupališť; pouze na rybníku Valcha na Klatovsku je kvůli sinicím mírné hygienické riziko plavání, zhoršenou jakost vody uvádějí hygienici také v jezírku Košutka v Plzni. Nejlepší koupání v kraji je v dolní polovině nádrže Hracholusky.

Nezávadnou vodu hlásí koupaliště v Ústeckém kraji, v Královéhradeckém kraji nebo v Moravskoslezském kraji. Dobrá situace je i na jižní Moravě, voda má navíc dobrou teplotu, například vodní nádrž Pálava na Blanensku nabízí 26 stupňů Celsia.

Na Ústecku se měřila kvalita vody v koupalištích (zdroj: ČT24)