Vozíčkáři závodí s lidmi bez handicapu 24 hodin a nonstop

České Budějovice – V okolí jihočeské Hluboké dnes probíhá čtyřiadvacetihodinový závod Generali Survival, ve kterém měří své síly vozíčkáři a sportovci bez handicapu. Náročné klání v tzv. víceboji o přežití nabízí účastníkům dvacítku disciplín včetně potápění nebo slézání umělé stěny.

Jižní Čechy hostí extrémní závod (nejen) vozíčkářů (zdroj: ČT24)

Hlavní myšlenkou sportovního zápasu je podle jeho pořadatelů zapojení vozíčkářů do závodu nehandicapovaných, a to zejména v těch disciplínách, kde paraplegici nejsou omezení. „Neexistuje sport pro zdravé a sport pro postižení, je jen pohyb, který děláte s láskou nebo bez ní,“ uvádějí pořadatelé.

Do závodu se přihlásilo 43 dvojic, deset je smíšených, tedy zdravý sportovec a vozíčkář. V noci i ve dne urazí přes 150 kilometrů a absolvují víc než dvacet různých disciplín. Potápí se, jezdí na kolech i na vozících, šplhají přes řeku po laně a musí taky zvládnout divokou řeku nebo střelbu.

Letošní víceboj probíhá již po třinácté, končí dvě hodiny před půlnocí. Obdobný fyzicky i psychicky náročný závod pořádají také ve Francii, inspirovali se v Čechách.