Rozvoj cyklostezek láká k podnikání

Praha – Tisíce kilometrů cyklostezek v České republice s sebou nesou i potenciál pro podnikatelské aktivity, v sousedním Německu představuje cykloturistika 5 procent všech příjmů z cestovního ruchu. Mezinárodně propojené cyklostezky se dostaly mezi priority Evropské unie, dotace tak mohou získat jejich realizátoři, stejně jako lidé, kteří se u nich rozhodnou podnikat.

Třeba u čerstvě dokončené stezky podél Labe plánuje řada podnikavců desítky stánků a restaurací, fungují tu samozřejmě i půjčovny. Jen přes Ústecký kraj projelo po Labské stezce za rok 260 tisíc lidí.

Cestovat podél řeky se dá z Prahy až na hranice s Německem. Ve středních Čechách se těší velké oblibě úseky Polabské cyklostezky v okolí Brandýsa, stejně tak Labská stezka na Nymbursku. K fascinujícím přírodním úsekům patří třeba labský kaňon vedoucí Českosaským Švýcarskem.

V Německu pokračuje napříč zemí až k moři a představuje nejoblíbenější trasu v zemi. Hrubé tržby na německém úseku stezky se pohybují okolo sta milionů eur ročně, což znamená v přepočtu asi 2,7 miliardy korun. Projet celou stezku může zabrat i více než týden, čeští cykloturisté vyrážejí ale spíše na jednodenní výlet.

Podnikání u cyklostezek (zdroj: ČT24)