Jihlava nabízí slevu každému, kdo bude třídit odpad

Jihlava - Jihlavský magistrát chce motivovat obyvatele města k pečlivějšímu třídění odpadů a nabízí slevu každému rezidentovi, kdo se zapojí do speciálního městského programu. Průměrná domácnost tak může ročně ušetřit 260 korun.

Jihlava chce motivovat k většímu třídění odpadu (zdroj: ČT24)

„Motivačním programem chceme docílit snížení nákladů na odpady a současně naučit lidi takzvané dobré návyky čili třídit to, co dnes netřídí, jako jsou nebezpečné odpady, kovy nebo bioodpady,“ uvádí vedoucí jihlavského odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

Jihlavané, kteří se do programu přihlásí a začnou víc třídit, mohou získat na poplatku za odvoz komunálního odpadu slevu 65 korun na osobu. Průměrná domácnost tak může ušetřit 260 korun ročně. „Nechceme poplatek snižovat plošně nebo ho lidem odpouštět. Myslím si, že pouze penězi se dají lidi motivovat k tomu, aby lépe třídili,“ dodala Ruschková.

Slevy lze získat několika způsoby, zapojit se mohou byty i rodinné domy. Mohou si například nechat snížit objem nádoby na komunální odpad, navštěvovat pravidelně sběrný dvůr nebo třídit bioodpad. Obyvatelé města dnes vytřídí asi 29 procent odpadů, cílem nového motivačního programu je, aby třídili padesát procent.