Praha odpojila firmu EMS od správy opencard. Vzala ji na sebe

Praha – Hlavní město Praha převzalo od firmy eMoneyServices (EMS, bývalá firma Haguess), která vlastní autorská práva k elektronické kartě opencard, správu jejího provozu. V sobotu večer začal celý systém spravovat tým odborníků z radnice. Všechny funkce karty by měly fungovat stejně jako doposud, držitelé karet nic nepoznají, avizoval v týdnu primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

„Odbor informatiky včera večer odpojil externí podporu firmy EMS a dále zajišťuje veškerou podporu a údržbu systému za pomoci IT specialistů,“ řekl České televizi primátor Hudeček. Podotkl, že šlo o poslední krok k tomu, aby město spravovalo vše, co s provozem karty souvisí. Praha tím převzala veškerou zodpovědnost za chod systému, firma EMS v týdnu deklarovala, že tím mohou vzniknout potíže.

Primátor Tomáš Hudeček na tiskové konferenci 13.6.: „Máme nyní zajištěn tým IT specialistů z magistrátu, kteří se budou o podporu starat. Lidé se nemusí obávat žádných změn.“

Hlava pražské radnice také vyloučila, že by se Praha v budoucnu vracela k papírovým kupónům. V budoucnu počítá buď s provozem opencard, nebo v případě krachu jednání s EMS přejde město na systém jiné karty.

Smlouva mezi magistrátem a firmou eMoneyServis na provoz opencard skončila v polovině června. Město uvažovalo o koupi práv ke kartě; cenu 370 milionů korun, kterou si firma nárokuje, ale považuje za přemrštěnou. Na konci května tedy koupi radní odmítli. Hudeček plánuje další jednání s EMS o budoucnosti opencard tedy není vůbec rozhodnuto.

Některá fakta o opencard:

  • Sporný projekt pražské elektronické karty dosud stál 1,35 miliardy korun
  • Kartu Opencard si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících
  • Skutečných uživatelů je kolem milionu. Přesný počet nedokáže uvést ani Praha, ani EMS
  • Co bude s projektem za stovky milionů, zatím nikdo z politiků neřekl
Praha převzala správu opencard (zdroj: ČT24)