Mrtvice přichází znenadání, riziko si lze nechat změřit

Praha – Jaké má kdo riziko mozkové mrtvice, si mohou lidé zdarma nechat zjistit ve dnech prevence programu POMOC (Postavme se Mrtvici a Onemocnění Cév) v pátek 20. června v Praze a 27. června v Brně. Mozková mrtvice stihne ročně v ČR kolem 45 tisíc lidí, u každého čtvrtého z nich to přitom není poprvé. Každý den na její následky zemře 32 lidí u nás. Právě prevenci zdůrazňují neurologové a kardiologové jako klíčovou.

Mrtvice představuje ve vyspělých zemích třetí nejčastější příčinu úmrtí a hlavní příčinu nemocnosti a invalidity. „Na vzniku cévní mozkové příhody se podílejí rizikové faktory jako zvýšený tlak a cholesterol, kouření a cukrovka. Významným rizikem je také porucha srdečního rytmu, tzv. fibrilace síní. Tato rizika můžeme a musíme účinně ovlivnit,“ shrnuje profesor Richard Češka z centra preventivní kardiologie Všeobecné fakultní nemocnice.

Nejčastější a také nejnebezpečnější příčinou mozkové mrtvice jsou krevní sraženiny, ty zpravidla vznikají při poruchách srdečního rytmu. K laickému rozpoznání může pomoci rychlý test – nechat dotyčného vycenit zuby, pokles jedné tváře může ukázat na podezření z mrtvice. Stejně tak při předpažení rukou na 10 vteřin může jedna klesat, pojmout podezření na mrtvici lze i při jakékoliv poruše řeči. Aby člověk neměl vážné následky, musí se ucpaná tepna zprůchodnit tzv. trombolýzou do 4,5 hodiny od prvních příznaků, modernějším mechanickým způsobem do osmi hodin.

Kdo se chce mrtvici vyhnout, měl by dodržovat zdravou životosprávu. „Klíčová je zdravá dieta, nekouřit a dostatek pohybu,“ uvedl Tomek. Není nutno vrcholově sportovat, stačí hodinová procházka nejméně třikrát týdně. Menší množství alkoholických nápojů neškodí, důležité ale je zůstat u jedné sklenky vína denně či malého piva s jídlem.

Dny prevence mrtvice:

  • V Praze - v budově Hlavního nádraží od 08:00 do 20:00
  • V Brně - v obchodním centru Avion Shopping Park od 10:00 do 18:00
U mrtvice je klíčová prevence (zdroj: ČT24)