Kdo zavinil výpadek Opencard? Praha a EMS shazují vinu jeden na druhého

Praha – Za dnešní potíže s vydáváním karet Opencard může podle pražského primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) společnost eMoneyServices. Ta až do neděle zajišťovala servis systému, poté ho převzala sama Praha; podle Hudečka nepředala systém řádně. EMS naopak tvrdí, že si ho Praha vzala „partyzánsky“ sama. Primátor prý lže. Expresní výdej nových karet nefungoval více než čtyři hodiny.

Od 8:00 do zhruba 12:30 bylo zablokováno takzvané expresní vydávání karet. Cestující, kteří například kartu ztratili nebo zničili, nedostali u přepážky novou. Zaměstnanci museli odmítnout asi 40 lidí, předem objednané karty připravené k vyzvednutí vydávali. Denně si novou kartu vyzvedne 200 až 300 lidí, v úterý bývá provoz slabší, fronty se proto dnes netvořily.

Praha a vlastník autorských práv k systému Opencard, firma EMS, vedou už několik týdnů ostré debaty ohledně dalšího fungování sporného projektu. Vedení města minulý týden oznámilo, že s EMS neprodlouží smlouvy na servis systému, služby si Praha začala zajišťovat sama. „K žádnému předání nedošlo, magistrát si to převzal bez toho, aniž by nás informoval a aniž by nás požádal o předávací dokumentaci,“ reaguje mluvčí EMS Martin Opatrný. „Ze strany hlavního města Prahy je to partyzánský krok a některé unáhlené kroky se, jak je vidět, nevyplácí.“ Podle informací údajně chtěla firma předávací protokol městu dát až dnes, smlouva však vypršela již v pondělí.

Praha ještě v poledne odmítala, že by měl technický problém spojitost s převzetím systému. „Tato situace není nijak výjimečná, v minulosti se stala už několikrát,“ tvrdila tisková mluvčí zákaznického centra. Podle Hudečkova odpoledního vyjádření se ale Praha domnívá, že výpadek s přechodem podpory od EMS na Prahu skutečně souvisí.

„V pátek náš IT odbor vyzval společnost k předání podpory k Opencard, společnost podporu v řádném termínu předat odmítla. Problém s vydáváním nových karet je bez pochyby nutno vnímat v této souvislosti,“ řekl Hudeček s tím, že konkrétní příčinu výpadku zjišťuje IT oddělení magistrátu. Jakým způsobem firma předání správy opencard EMS narušila, nespecifikoval.

EMS: Pan primátor lže

Firma nařčení Prahy odmítla. „Pan primátor lže. Do systému jsme nezasahovali a za dnešní výpadek žádnou odpovědnost neneseme. Správa Opencard je výhradně záležitost Prahy,“ řekl mluvčí EMS. „Za správy eMoney Group k podobným výpadkům nikdy nedošlo.“ Firma prý žádnou žádost o předání od Prahy nedostala. 

Projekt Opencard, který dosud stál 1,35 miliardy korun, pochází z éry primátora Pavla Béma (ODS). Kartu si dosud vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. Skutečných uživatelů je kolem milionu. Přesný počet nedokáže uvést ani Praha ani EMS.

Správa systému znamená například údržbu softwaru, na kterém Opencard funguje. V rámci správy jsou řešeny problémy se softwarem a případně i s jednotlivými kartami. Praha tak bude moci software spravovat, avšak nemůže opravovat systémové chyby nebo software přeprogramovat. Nevlastní k němu totiž autorská práva, ta patří EMS. Vedení Prahy tvrdí, že cestujících se změna nijak nedotkne.

Vydáno pod