Učitelka, která zachránila chlapce ze studny, se cítí lépe

Brno/Bohdalice-Pavlovice – Učitelka z mateřské školy v obci Bohdalice-Pavlovice na Vyškovsku se včera stala hrdinkou dne. Když zjistila, že dvě z dětí spadly do studny, neváhala se za nimi spustit a držet je nad vodou až do příjezdu záchranářů. Jeden z chlapců byl dnes propuštěn z brněnské dětské nemocnice, druhého čeká cesta domů patrně ve středu. Podle policie ze zatím zjištěných skutečností nevyplývá, že by učitelka pochybila, její duchapřítomný čin navíc oceňují všichni místní. Učitelka stále leží ve vyškovské nemocnici, podle svých slov už se ale cítí lépe.

První ze zachráněných chlapců už je doma, v péči lékařů ještě zůstává druhý chlapec a také učitelka, která obě děti zachránila. „Paní učitelka působila unaveně a bylo vidět, že se z události zatím ještě úplně nevzpamatovala. Nechce to medializovat s tím, že je to pro ni ještě pořád těžké. V noci špatně spala, ale dnes se prý cítí lépe,“ popsal redaktor ČT Ondřej Schneider, který dnes s učitelkou v nemocnici hovořil. Na kameru ale žena mluvit nechtěla.

„Byla to opravdu nešťastná náhoda. Studna leží na obecním pozemku už 20 let a vždycky byla perfektně zabezpečená. Učitelka s dětmi nemohla jít na zahradu, protože ta je v rekonstrukci,“ vysvětlila ředitelka školy a školky Karin Šulcová. Učitelka podle ní pohledem studnu zkontrolovala, nevšimla si ale, že prostřední díl poklopu chybí. „Jakmile došlo k nehodě, vmžiku reagovala. Dokázala zorganizovat pomoc pro ostatní děti, aby je pohlídaly učitelky z mateřské školy, okamžitě zavolala záchrannou službu a hasiče a než přijeli, sama se do studny spustila,“ popsala ředitelka.

Učitelka stále zůstává v nemocnici (zdroj: ČT24)

Se záchranou pomáhali i pracovníci obce, kteří do studny spustili žebřík. Jeden z chlapců, který měl dost sil, po něm vylezl ven. Druhého hocha držela učitelka nad vodou, než přijeli záchranáři. „Byl to hrdinský čin a obrovská duchapřítomnost. Hovořila jsem i s rodiči dětí, které do studny spadly, a strašně paní učitelce vděčí za život svých dětí,“ ocenila ředitelka.

Hledá se viník

Policie i dál řeší, kdo za nehodu, která se mohla změnit v tragédii, ve skutečnosti může. Učitelce stíhání nehrozí. „Dosud vyšetřování neukázalo, že by se učitelka dopustila trestného činu,“ řekla mluvčí policie Iva Šebková. Kriminalisté se případem zatím zabývají pro podezření z obecného ohrožení. Stíhání za něj hrozí tomu, kdo část poklopu na studni ukradl a otvor tak nechal zčásti otevřený. Dírou pak oba chlapci propadli a zřítili se do ledové vody v hloubce sedmi metrů.

Spor se vede i o to, jaká část poklopu zmizela. Vedení obce tvrdí, že byl ze tří částí; tvořily jej prý dva betonové boční panely a prostřední kus z kovu, který údajně ukradl zloděj. Policie ale tvrdí, že chybějící díl nebyl kovový, nýbrž betonový. „Ten prostřední kus, ať už byl z jakéhokoliv materiálu, překrýval oba krajní díly a je vidět, že byl čerstvě oddělaný,“ poukázal starosta obce Jan Hrežo (nez.) na viditelně světlejší okraje bočních desek, na kterých ležel vrchní díl.

Tato část se zatím nenašla, a to ani po úplném vyčerpání 11 metrů hluboké studny. Školka z ní bere vodu na závlahy okolních pozemků. Studna je zatím zatížená betonovými patníky tak, aby se do ní nikdo nedostal. Obec nechá vyrobit místo ukradené části poklopu novou. „Už máme zadanou výrobu betonového kusu na tento rozměr,“ ujistil starosta.