Vědci sehnali i kapacitu z Německa. Peníze na přístroje ale nepřišly

České Budějovice – Biologické centrum Akademie věd otevírá na jihu Čech nové oddělení pro rostlinný výzkum. Cílem projektu je zjistit např. to, jak mohou rostliny pomoct vyčistit půdu a vodu od toxických kovů; do výzkumu se zapojí i elitní německý vědec Hendrik Küpper. Akademici ovšem čelí finančním potížím. Od ministerstva školství nezískali přislíbenou 60milionovou dotaci, a na projekt tak nyní musí sehnat finance z jiných zdrojů.

V Českých Budějovicích zkoumají kov v rostlinách (zdroj: ČT24)

„Výzkum normálně začne, ale jsme v nepříjemné situaci, protože peníze na něj zatím nemáme a musíme si je obstarat sami,“ stěžuje si ředitel Ústavu molekulární biologie rostlin v Biologickém centru AV Josef Špak s tím, že 50 milionů korun z grantu mělo směřovat na nákup přístrojového vybavení. Podporu ve výši 60 milionů korun výzkumu původně slíbilo ministerstvo z operačního programu, nakonec však soutěž na výzvu zrušilo. Nemělo by totiž dostatek peněz na jejich proplacení.

„Hlavním důvodem zrušení je přezávazkování operačního programu Věda a výzkum pro inovace, a to zhruba o čtyři miliardy korun,“ konstatuje náměstkyně ministra Petra Bartáková s tím, že vinu nese předchozí vedení resortu. „Na tento problém bylo upozorňováno a i přes toto varování výzvu vyhlásilo.“ Ministerstvo chce podobný grant zopakovat, a to začátkem příštího roku.

Výzkum může poradit, jak zdokonalit zemědělství

Šéfem mezinárodního pětičlenného týmu, který se výzkumu bude věnovat, je německý vědec Hendrik Küpper, absolvent kostnické univerzity a hostující profesor na Jihočeské univerzitě. Kvůli projektu se do Českých Budějovic přestěhoval a přivezl si s sebou vlastní vybavení a laboratorní přístroje v hodnotě 27 milionů korun. „Jsme rádi, že se nám podařilo získat tak kvalitního vědce,“ uvedl Špak.

Výzkum metabolismu kovů v rostlinách může mít vliv třeba i na zdokonalení zemědělství. „V hustě obydlených oblastech světa, jako třeba v Indii, je v půdě nedostatek zinku. A to pak způsobuje nižší úrodu. Pokud rostliny nemají dostatek zinku, tak tolik nerostou,“ řekl Küpper. Jeho tým se chce primárně věnovat právě problematice nedostatku nebo přebytku kovu v jednotlivých rostlinách. „Budeme zkoumat jejich pestrou škálu. Těch rostlin, kterým se hodláme věnovat, je opravdu hodně,“ vysvětlil.