Máchův kraj bude nově chráněná krajinná oblast

Praha - Sněmovna schválila rozšíření Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko o Máchův kraj v okolí Doks, jak to navrhla vláda. Předloha míří k posouzení senátorům. Návrh předpokládá, že by už na začátku září měla oficiálně vzniknout nová CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Rozšíření má umožnit lepší ochranu přírody a krajinného rázu oblasti včetně bývalého vojenského výcvikového prostoru Ralsko.

Ministerstvo pro životní prostředí pokládá lokalitu za unikátní a rozšíření o Máchův kraj umožní lepší ochranu jedinečné přírody a také bývalého vojenského výcvikového prostoru Ralsko, který armáda využívala během let 1968 až 1991. Výjimečnosti místu dodává i fakt, že se do něj po 100 letech vrátil vlk, což také potvrdily instalované fotopasti.

Dalším důvod, proč by oblast měla být chráněna, je, že zde žije 163 druhů zvláště chráněných živočichů a téměř sto druhů zvláště chráněných rostlin. Mezi ně patří například masožravá rostlina tučnice česká anebo orchidej prstnatec český. Ze zvířat tesařík alpský a také tam hnízdí největší populace jeřába popelavého a 700 druhů motýlů. Další důležitou složkou plánované CHKO jsou také místa vytvořená lidmi jako louky, Máchovo jezero, Novozámecký, Břehyňský rybník nebo Hradčanské rybníky.

Důkaz z fotopasti: Na Kokořínsko se vrátil vlk (zdroj: ČT24)

Rozšíření kokořínské chráněné krajinné oblasti, které se připravovalo sedm let, podpořili bez výhrad i ekologové z dotyčné obce. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) vidí nový status také jako příležitost k rozvoji turistického ruchu v oblasti a říká: „Existence CHKO v oblasti Doks přispěje ke snazšímu získávání dotací. Bude tak zachován princip udržitelného rozvoje celé oblasti.“

Název Máchův kraj dostala oblast ležící na severu Čech po známém umělci, jehož ho inspirovala; například své nejznámější dílo Máj vytvořil v Doksech u Velkého rybníka (dnes Máchova jezera) a v okolí Dubé.