Luhačovický lázeňský areál se nově zazelenal

Luhačovice – Místo starých stromů zbrusu nové. Lázeňské město Luhačovice dokončilo kompletní obnovu parku. Dendrologové nechali pokácet hlavně ty stromy, které byly staré a nemocné a ohrožovaly návštěvníky parku. Vysázeny byly naopak stovky nových stromů, keřů a trvalek. Obnova parku přišla na 28 milionů korun.

Lázně se na obnovu parků v městské památkové zóně připravovaly přes 20 let. „Investujeme filantropickým způsobem do něčeho, co nám absolutně nevrací ani korunu zisku. Z pohledu návštěvníků a místních je to ale investice naprosto zásadní. Řada dřevin potřebovala obnovu,“ uvedl generální ředitel Lázní Luhačovice Eduard Bláha.

Vedení lázní doufá, že obnovený lázeňský areál zvýší atraktivitu Luhačovic. „V současných podmínkách nám to pomůže odlišit se od ostatních lázeňských míst. Vedle odborné léčby je totiž zcela zásadní, jak místo vypadá,“ dodal Bláha.

O obnově luhačovických parků hovoří ředitel lázní Eduard Bláha (zdroj: ČT24)

Během obnovy zeleně šlo k zemi 283 vzrostlých stromů, 2 320 metrů čtverečních keřů a 962 metrů čtverečních nárostů. „Káceny byly zejména stromy přestárlé a provozně nebezpečné, které ohrožovaly bezpečný pohyb návštěvníků. Řada stromů vykazovala špatný zdravotní stav se sníženou vitalitou a mnohé byly nakaženy houbovou infekcí,“ uvedl Bláha. Nově bylo vysazeno 476 stromů, 15 290 keřů a 7 499 trvalek.

Nové je zelené stromořadí javorů podél řeky Šťávnice, které pokračuje přes celé Lázeňské náměstí. Dokončuje se výsadba květinových záhonů růží a levandulí. Upravena byla i japonská zahrada, pavilon pramene Nový Jubilejní zdobí rododendrony a proměnou prošlo také okolí vily Alpská růže i Vily pod lipami, kde vzácné vřesovce navozují dojem horského prostředí. Obnova zeleně podle hlavní architektky projektu Aleny Vránové největší moravské lázně omladila a areál se provzdušnil.