Pražští radní i s Hudečkem a Svobodou půjdou před soud

Praha - Městské státní zastupitelství podalo návrh na obžalobu současných i bývalých pražských radních v čele s primátorem Tomášem Hudečkem (TOP 09) i jeho předchůdcem Bohuslavem Svobodou (ODS) kvůli kauze Opencard. Případ tak míří k soudu. Policie je podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže. Všichni ale jakékoli pochybení odmítají.

Státní zastupitelství v dubnu obdrželo od policie návrh na obžalobu, obsáhlý spisový materiál vyhodnotilo a rozhodlo se celou věc poslat k soudu. Ten tedy bude projednávat zakázku, kterou v roce 2013 získala firma Haguess (dnes eMoneyServices). Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Všichni radní za svým rozhodnutím stojí.

„Státní zástupkyně Městského státního zastupitelství v Praze akceptovala návrh policejního orgánu a podala dnes obžalobu k městskému soudu v další části kauzy mediálně nazývané Opencard. Obžaloba byla podána celkem na 15 osob v postavení členů rady hlavního města, zaměstnanců magistrátu a externích pracovníků,“ řekla České televizi mluvčí státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Další podrobnosti už žalobci sdělovat nehodlají, zveřejnění dojdou až před soudem.

Podle Tomáše Hudečka obžalobou jen pokračuje absurdní příběh: „K zodpovědnosti jsou účelově stavěni lidé, kteří se snažili, a v mém případě i nadále snaží, vyřešit předražený projekt Opencard. Tým pod vedením státní zástupkyně se odmítl zabývat tím podstatným - kdo za celou kauzou stojí a kdo z ní profitoval na úkor města.“

Bohuslav Svoboda vnímá obžalobu jako nepřijatelný zásah do pražské politiky: „O obžalobě se mluvilo už před týdnem, kdy jsme sestavovali kandidátku do voleb. V neděli ji sestavuje TOP 09. Obžaloba je zcela vykonstruovaná.“

Kauza se točí kolem smluv s firmou Haguess

Hudeček po svém nástupu do funkce veřejně oznámil, že pokud v kauze padne obžaloba, odstoupí z funkce. S ním by patrně odešli i ostatní obžalovaní radní. V říjnu 2013 ale obrátil. Dostal prý podporu své strany ve funkci setrvat, policie se totiž podle něj v průběhu vyšetřování dopustila pochybení.

V roce 2012 vyhrála firma Haguess údržbu a správu softwaru za zhruba 74 milionů korun od Prahy. Policie začala radní z ODS a TOP 09 trestně stíhat kvůli této smlouvě. Porušit povinnosti měli tím, že novou zakázku zadali firmě v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění.

Radní uvedli, že neměli jinou možnost než firmě Haguess zakázku dát, neboť tehdy byla výhradním držitelem licencí a jako jediná mohla spravovat systém. Podle nich byly smluvní vztahy špatně nastaveny už v roce 2006. „Nic se neschvalovalo na radě, všechny podpisy proběhly v úřednickém aparátu,“ prohlásil dříve Hudeček. 

  • Kvůli problémům s elektronickou kartou spustil v minulosti pražský magistrát stránky nazvané bemovakarta.cz.

Odsouzeno již bylo 5 úředníků

Pražský soud už v únoru uznal vinnými pět bývalých úředníků magistrátu hlavního města za to, že uzavřeli s firmou Haguess nevýhodné smlouvy, a městu tak způsobili škodu 67 milionů korun. Všech pět mužů vinu odmítá. V tomto procesu vystupoval exprimátor Pavel Bém jako svědek, pro ČT tehdy prohlásil, že projekt považuje za dobrý a že jednou bude na Opencard Praha pyšná. Před soudem pak prohlásil, že projekt nebyl předražený a že městu nevznikla žádná škoda.