Středočeští radní za ČSSD žádají konec svého hejtmana Řiháka

Praha – Hejtman Středočeského kraje Josef Řihák (ČSSD) si ve čtvrtek od krajských radních vyslechl výzvu k rezignaci. Pro Českou televizi to potvrdil hejtmanův první náměstek Miloš Petera (ČSSD). Řihák by měl z funkce odejít do pondělního jednání krajského zastupitelstva, jako hlavní důvod označil Petera snahu přimět hejtmana, aby se plně věnoval kandidatuře do Senátu. Kdyby neodstoupil, zřejmě by mu hrozilo odvolání. Hejtman odmítl výzvu komentovat. Jako o pravděpodobném nástupci se mluví právě o Miloši Peterovi, který vede ČSSD v kraji. Sám by prý případnou nabídku stát se hejtmanem přijal.

Náměstek Petera: Bojíme se souběhu hejtmanových funkcí (zdroj: ČT24)

„Pro nás je důležité, aby se Josef Řihák věnoval naplno senátním volbám. To byl hlavní důvod, proč jsme ho vyzvali, aby pokud možno odstoupil z funkce hejtmana,“ řekl České televizi Petera. Na otázku, zda za výzvou nejsou i jiné důvody, odmítl své vyjádření upřesnit. Řihák je podle něj dlouholetý senátor a středočeští sociální demokraté se netají opatrností před volbami do Senátu. „I pan hejtman deklaroval, že bude kandidovat v komunálních volbách, tak jsme přece jen vyhodnotili, že souběh funkcí by mohl odradit některé spoluobčany ve volbách,“ dodal Petera.

Všichni sociální demokraté se jednohlasně shodli na požadavku Řihákovy rezignace. Podle Peterových slov si hejtman vzal čas na rozmyšlenou, jak se k výzvě postaví. Spolu se prý několikrát sešli, aby probrali možný další vývoj Středočeského kraje.

Právě o Peterovi se nejčastěji mluví jako o případném Řihákově nástupci v čele krajské rady. Petera vede krajskou ČSSD, zároveň je poslancem a starostou Nymburka. Upozornil, že kdyby se Řihák odmítl podvolit regionálním spolustraníkům, musel by rozhodnout Krajský výkonný výbor příští středu.

  • Hejtman Řihák se také chystá obhajovat post senátora za Příbramsko, o jeho umístění na kandidátku se má rozhodnout ve středu na jednání krajského výboru strany.