Ministerstvo chce za ruiny 40 milionů. Pardubice si klepou na čelo

Pardubice – Pardubická radnice získala bezplatně od státu rozsáhlý komplex Masarykových kasáren, které armáda v únoru 2011 opustila. Ministerstvo obrany si však ponechalo některé budovy, které chce odprodat za 40 milionů korun. Magistrát usiluje o bezplatný zisk i těchto objektů, které stojí na pozemcích města, stále se ale s ministerstvem nemůže dohodnout. Požadovaných 40 milionů navíc považuje město za přemrštěnou cenu.

Spor s ministerstvem brání Pardubicím v renovaci kasáren (zdroj: ČT24)

Město Pardubice chystá projekt na revitalizaci objektu. Náměstek primátorky František Brendl (Pardubáci) upozorňuje, že staré autodílny a ubytovny rozhodně neodpovídají hodnotě požadovaných 40 milionů korun. Podle plánu architektů města by areál mohl v budoucnu sloužit k bydlení, na místě zchátralých budov by mohly vyrůst nové.

Ministerstvo ale trvá na svém záměru budovy prodat, hledá jiného zájemce, který by za staré vojenské budovy zaplatil. „Předpokládáme, že do konce tohoto roku by proběhla ještě dvě kola výběrového řízení,“ tvrdí vedoucí regionální majetkové sekce z ministerstva Pavel Lukáš. Resort obrany ale uznává, že cena starých budov postupně klesá. Připouští i možnost vyjednávat o ceně nižší než zmíněných 40 milionů korun. Případný bezúplatný převod by muselo schválit ministerstvo financí. To ale může trvat i několik let.

Masarykova kasárna o rozloze asi deset hektarů patřila městu do 1. ledna 1950, až poté státu. Stát si ponechal budovy postavené až za jeho vlastnictví. Od roku 2011 jsou kasárna zcela opuštěná. Radnice má historické dokumenty, které jejich vlastnictví dokládají, a o získání areálu usilovala mnoho let. Dokonce zvažovala, že podá k soudu určovací žalobu, kvůli zdlouhavosti procesu však od této myšlenky upustila. Nakonec převod umožnila změna zákona o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí.