Plzeňský kraj chce udržet jedinou zubní pohotovost

Plzeň – Plzeňský kraj hledá nové provozovatele lékařské pohotovosti. Pro případné zájemce má padesát čtyři milionů korun a smlouvy závazné na tři roky. Hejtmanství chce pacientům zajistit služby pro dospělé, děti i dorost, v kraji hodlá udržet i jedinou zubní pohotovost. Novinkou by měla být také čtyřiadvacetihodinová chirurgie. Právě zajištění zubní pohotovosti je obecně v krajích největší problém.

Zubní pohotovost je nyní v poliklinice na Denisově nábřeží v Plzni. Poliklinika má ale smlouvu platnou jen do konce roku. Jediná zubní pohotovost v kraji se nyní musí přihlásit do výběrového řízení. „Provoz nepřerušíme, můžeme ale samozřejmě omezit čtyřiadvaceti hodinovou službu,“ uvedla ředitelka polikliniky Ilona Lískovcová.

Hejtmanství chce nabídnout prostor i konkurenci, přihlásit se může každý. Částka 54 milionů je rozdělená na sedm částí a měla by pokrýt celé území kraje od Tachova po Sušici. Zubařům by na další tři roky mělo stačit čtyři a půl milionu.

Právě Tachovsko je jediným okresem v kraji, kde není nemocnice. V mnoha případech jsou proto pacienti na pohotovosti závislí. Za zubařem musí v noci do Plzně. Naopak postaráno je o děti a dospělé. Chybí ale chirurgická pohotovost, v Plané funguje pouze ambulance. Během následujících tří let, by ale čtyřiadvacetihodinové péče měla být zajištěna.

Kraje mají obecně největší problém se zajištěním zubařské pohotovosti. Jde podle nich o poměrně nákladnou záležitost, především kvůli vytvoření zázemí a vybavení ordinace. Podle viceprezidenta Svazu pacientů ČR Josefa Mrázka je zajištění péče povinností krajů, ty to ale nedodržují.

Kraje mají problémy hlavně se zubní pohotovostí (zdroj: ČT24)