Skládka autobaterií zamořila půdu

České Budějovice – Na pozemku Kovošrotu v Českých Budějovicích je půda kontaminovaná olovem. Zjistila to Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Minulý vlastník tu totiž skladoval autobaterie. Inspekce ale nemá komu nařídit likvidaci této staré ekologické zátěže. Podnět k šetření dali místní.

Skládka autobaterií zamořila půdu (zdroj: ČT24)

„Hodnoty obsahu olova ve vodách jsou pod místem znečištění sedmi- až osminásobně překročeny,“ informoval František Coufal z ČIŽP.

Pozemek se nachází jen pár kroků od parku, kde tráví volný čas děti. Není nijak zabezpečený. Plot je protrhaný a není zde ani cedule zakazující vstup. Lidé už tu dokonce vyšlapali pěšinu. „Určitě bych chtěla, aby proběhlo nějaké další šetření. Inspekce odpověděla, že k tomu nemá zákonné prostředky,“ uvedla Iveta Duchoňová, jedna z místních.

Současný vlastník pozemku totiž za starou ekologickou zátěž, kterou on nezpůsobil, nenese žádnou zodpovědnost. Společnost Kovošrot Group se nechce k problému vyjadřovat. Žádné oficiální zprávy o kontaminaci zatím k dispozici nemá. Pouze uvedla, že – již opakovaně – opraví oplocení a častějšími kontrolami pověří bezpečnostní agenturu.