V Bystřici by mohl vyrůst závod na jaderné palivo, místní jsou proti

Bystřice nad Pernštejnem – Společnost UJP Invest zvažuje v Bystřici nad Pernštejnem stavbu závodu na výrobu paliva pro jaderné elektrárny. Podle firmy je to jedna z možných lokalit pro výstavbu. Proti záměru se v Bystřici postavily přes dvě desítky místních podniků, z nichž část by s novým závodem v průmyslové zóně sousedila. Lidé ve městě začali podepisovat petici. Radnice proto plánuje místní referendum, které by se mělo konat s volbami na podzim.

V Bystřici roste odpor proti závodu na výrobu jaderného paliva (zdroj: ČT24)

Návrh na vyhlášení místního referenda už projednala městská rada. Doporučila ho ke schválení zastupitelstvu, které se sejde zítra. „Zastupitelstvo vyhlásí referendum v době komunálních voleb,“ předpokládá bystřický starosta Karel Pačiska (ČSSD). Uvedl, že by tento investor přinesl hospodářsky slabšímu regionu přes 200 pracovních míst. „Já jsem si myslel, že je to příležitost. Jestliže se to stalo konfrontačním tématem, tak se udělá referendum, ať si lidi rozhodnou, jak to má být,“ řekl starosta.

Firma UJP Invest, s. r. o., byla podle obchodního rejstříku založena v listopadu 2012. Patří společnosti UJP Praha, která mimo jiné vyrábí zdravotnické prostředky pro radioterapii. Záměr výstavby závodu na palivo pro jaderné elektrárny potvrdil Jaroslav Macoun, projektový manažer UJP Invest. „Hledáme vhodné místo pro umístění tohoto závodu,“ řekl. V úvahu podle něj připadá několik průmyslových lokalit, a to i na Slovensku. Bystřice nad Pernštejnem je jednou z nich. „Ale naším základním předpokladem je to, že musíme být chtění,“ řekl Macoun.

V bystřické zóně je pro UJP rezervováno od loňského prosince kolem 11 hektarů pozemků. Závod by měl vyrábět palivo pro reaktory ruského typu, které slouží i v Česku. Náklady na jeho vznik by se podle odpůrců záměru měly pohybovat kolem dvou miliard korun. Podle nich by se mohlo jednat o ruskou investici, protože firma UJP Invest prý nemá potřebné licence. Uvádějí, že jim vadí rizika spojená s výrobou jaderného paliva, která budou také od vstupu do města odrazovat jiné investory.

Podle firem by radnice měla jednání s UJP ukončit

Do bystřické průmyslové zóny se investoři moc nehrnou kvůli horší dopravní dostupnosti města. Lidé v regionu jsou zvyklí na práci s uranem, protože v nedaleké Dolní Rožínce se uranová ruda těží přes půl století. Vít Novotný z nově založeného spolku Bystřičáci přesto předpokládá, že proti závodu na jaderné palivo bude dost lidí – pro místní by podle něj bylo k dispozici jen několik desítek míst, třeba při úklidu a ostraze. „Jinak je to všechno vysoce odborná činnost, kterou budou zajišťovat externí zaměstnanci,“ uvedl.

Jak uvedl jednatel společnosti Wera Werk David Zeman, prohlášení proti stavbě závodu už sepsaly místní firmy, bylo jich přes 20. Obávají se, že by sousedství závodu na jaderné palivo snížilo hodnotu jejich investic. Výrobce ručního nářadí Wera Werk, jehož mateřská firma sídlí v Německu, zaměstnává v Bystřici kolem 550 lidí. „V případě, že tady takový závod bude stát, tak tady další rozvoj budeme omezovat,“ řekl Zeman.