Vratislavice čeká po zrušení památníku Porscheho velké stěhování

Liberec – Vzácné automobily si jejich majitel odvezl, proto se na jejich místo přestěhuje knihovna a do dosavadní knihovní budovy se přesune mateřská škola. Rozsáhlé stěhování připravuje radnice libereckých Vratislavic nad Nisou, která se tak snaží najít nové využití pro opuštěný památník Ferdinanda Porscheho a současně zajistit nové prostory pro školku, která se do těch stávajících již nevejde. Plán stěhování má ale mnoho odpůrců – část chce zachovat knihovnu tam, kde je, další doufají v návrat Porscheho památníku, který však takto přijde o prostory.

Vratislavická knihovna se stěhuje do bývalého památníku Ferdinanda Porscheho (zdroj: ČT24)

Automobilka, kterou založil syn Ferdinanda Porsche, loni odvezla z rodákova památníku tři vystavené sportovní vozy a oznámila jeho uzavření. Radnice proto musela rozhodnout, co s vyprázdněnými prostorami udělá. Nakonec se rozhodla přestěhovat do nich knihovnu.

Přestavba dosavadního památníku má začít do měsíce, knihovna zde začne fungovat začátkem školního roku. Zatím je v provizorních prostorách. Plán, který počítá s rozsáhlým stěhováním městských organizací, však narazil na kritiku doslova ze všech stran.

Mnoha Vratislavickým se zamlouvalo původní umístění knihovny v budově základní školy. „Hazarduje se s dětmi, které si zvykly do školy chodit. Pro mě má čtoucí dítě vysokou cenu,“ poukázal kritik přesunu knihovny Jaroslav Čech. Další kritika zaznívá kvůli tomu, kde má knihovna skončit. „Ten prostor se mně nelíbí pro knihovnu. Byl dělán na to, aby tam byla vystavena auta, a ne na to, aby tam lidé chodili studovat,“ podotkl opoziční zastupitel Jiří Mejsnar (SLK).

Radnice ale své rozhodnutí brání. Tvrdí, že prostory uvolněné knihovnou v základní škole potřebuje pro předškoláky, kteří se do mateřské školy už nevejdou. Složitý plán plný stěhování prý vyřeší hned dva problémy najednou. „Umístíme všechny děti do školky. Prostor kulturního centra, který zůstal prázdný po Porschem a těch tahanicích, ožije,“ shrnul místostarosta Vladimír Braun (ODS). Podle starosty Aleše Preislera (USZ) nemůže město čekat, zda například Porsche nezmění názor a nebude chtít památník obnovit. Provoz prázdné budovy je totiž pro město drahý. „Musela se vytápět, musela se uklízet,“ poukázal starosta.

Automobilka Porsche zrušila památník otce svého zakladatele poté, co se v uvedeném životopisu vratislavického rodáka Ferdinanda Porscheho objevily informace shrnující jeho nacistickou minulost. Porsche vstoupil v roce 1937 do Nacionálněsocialistické dělnické strany Německa (NSDAP) a později se stal členem Ochranného oddílu (SS). Loni kvůli tomu také nechala vratislavická radnice z ulic městské části odstranit cedule Porscheho připomínající. Ferdinand Porsche ovšem proslul především nikoli jako nacista, nýbrž jako konstruktér automobilů, z nichž nejznámější je Volkswagen Brouk.