Propouštění ve FN u sv. Anny: Teď jsou na řadě i lékaři a sestry

Brno - Další tři desítky zaměstnanců Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně dostaly v červnu výpověď. Pokračuje tak velké propouštění. Zařízení se chce do konce roku rozloučit celkem se třemi stovkami pracovníků napříč všemi profesemi. Koho propustit a koho ne navrhují vedoucí jednotlivých oddělení. Nemocnice chce i pomocí personálních škrtů ušetřit. Její dluh se totiž vyšplhal na astronomickou částku 1,5 miliardy korun, patří tak k nejzadluženějším nemocnicím v zemi.

Dluh o velikosti ročního rozpočtu města Znojma - podle vedení Fakultní nemocnice u sv. Anny se na něm podepsalo vyšší DPH, nevýhodná úhradová vyhláška, zrušené poplatky za pobyt v nemocnici i zvýšení mzdových nákladů. Cestu ven z červených čísel má nemocnici zajistit i rozsáhlá restrukturalizace a propouštění. Mzdy totiž tvoří jeden z nejvýznamnějších nákladů, nemocnice na nich měsíčně vyplácí přes 100 milionů korun.

„Propouštěni zatím byli pracovníci z hospodářsko-technických provozů. V této vlně se to ale už dotkne i zdravotnického personálu. Nicméně si myslím, že péče bude zachována,“ okomentovala nejnovější propouštění předsedkyně zdravotních odborů FN u sv. Anny Jana Kyselková.

O tom, kdo dostane výpověď, rozhodují vedoucí pracovníci jednotlivých úseků. O práci teď - možná trochu paradoxně - přijdou ti, kteří předtím investovali do svého vzdělání. „Vyšší vzdělání sester se najednou ukázalo jako mzdový problém. Sestry s vysokou školou totiž mají vyšší mzdy než ty se středoškolským vzděláním. O tyto sestry už nebude takový zájem,“ myslí si Kyselková, která je původním povoláním také zdravotní sestrou.

Ředitelé jako na orloji

Původně stál v čele nemocnice Petr Koška, který podal k 31. lednu 2013 výpověď. Ve funkci ho nahradil ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus. Ten vedl současně obě velké brněnské nemocnice – FN u sv. Anny i FN Brno – a spolu s vedením ministerstva zdravotnictví a Masarykovy univerzity plánoval sloučení obou zařízení. Po krachu vlády ale tato myšlenka padla a Kraus zůstal jen ředitelem FN Brno. Na jeho místo nastoupil v říjnu 2013 Josef Čekal. Ve funkci zůstal jen pár měsíců, už v březnu 2014 na pozici rezignoval. Dalším, kdo se pokusí nemocnici ekonomicky stabilizovat, je nový ředitel Martin Pavlík, dříve primář anesteziologicko-resuscitační kliniky. Je už čtvrtým ředitelem během roku a půl.

Zachování kvalitní péče navzdory propouštění je pro vedení nemocnice prioritou. Zda se nemocniční kolos obejde bez tří stovek zaměstnanců, tedy zhruba bez každého desátého, se ukáže na konci roku. To už by měly být rozdány všechny výpovědi.

Svatoanenskou nemocnici táhne ke dnu i ICRC

Pohledávky má nemocnice u dodavatelů léků, zdravotnického materiálů i energie.  Dodavatelé sice nejsou rádi, zpožděné platby ale tolerují. Svatoanenská nemocnice totiž není výjimkou. Vedení zařízení navíc zastavilo veškeré investice i nákup nového vybavení, pouští se jen do nezbytných oprav.

Závazky největších nemocnic v regionu

Fakultní nemocnice u sv. Anny - 1,5 miliardy

Krajská nemocnice Tomáše Bati - cca 1 miliarda

Fakultní nemocnice Brno - 300 milionů

Obrovským závazkem nemocnice u sv. Anny je budování centra klinického výzkumu ICRC, které vzniká ve spolupráci s prestižní americkou Mayo Clinic. Supermoderní pracoviště, postavené za evropské peníze, stojí nemocnici u sv. Anny desítky milionů korun ročně. Jenom klinice Mayo, která výzkum zaštiťuje, posílá každý rok 38 milionů. Dalších 100 milionů v posledních třech letech nemocnice zaplatila za různé investice do centra.