Velkopěstírna na Přerovsku skrývala půl tuny konopí

Přerov - Policisté odhalili v Hranicích na Přerovsku velkou pěstírnu konopí - našli přes dva tisíce rostlin, neusušené vážily zhruba půl tuny. Při rozsáhlé akci zadrželi šest lidí, z toho čtyři cizince. Pět z nich skončilo ve vazbě. Podle odhadů si mohli pěstováním vydělat až desítky milionů korun. Na případu pracovali policisté téměř rok.

Obvinění pěstovali konopí v prostorách jedné z budov firmy v Družstevní ulici pravděpodobně od konce roku 2012 do začátku letošního června. „Předpokládáme, že mohli během roku sklízet až čtyřikrát. Z každé sklizně pak mohli mít 150 kilogramů sušené hmoty,“ uvedla policejní mluvčí. Kilogram sušené hmoty se prodává na trhu za zhruba 70 000 korun; při odhadované sklizni by to činilo až 42 milionů.

Pěstírna byla kvalitně postavená i vybavená včetně vzduchotechniky a ventilátorů. Podle krajské policejní mluvčí Marie Štrbákové mohla být její pořizovací cena kolem několika set tisíc korun. Při domovních prohlídkách navíc policisté zajistili další sestavenou indoor pěstírnu, která měla být převezena k využití v jiných prostorách.

Zadržení muži vietnamské národnosti jsou ve věku od 26 do 48 let. Policisté dopadli a obvinili také dva šestatřicetileté muže české národnosti z Přerovska. Jeden z Čechů je stíhán na svobodě, ostatní skončili ve vazbě. Mužům hrozí až deset let vězení.