Petera je novým středočeským hejtmanem

Praha – Předseda krajské sociální demokracie Miloš Petera se stal novým hejtmanem Středočeského kraje. Rozhodli o tom krajští zastupitelé. Petera nahradil v křesle stranického kolegu Josefa Řiháka, který v pondělí po výzvě svých spolustraníků rezignoval a jemuž dosud dělal náměstka. Opozice Peteru při volbě nepodpořila, považuje ho za spoluzodpovědného za stav, v jakém se Středočeský kraj nachází. Petera totiž zastával funkci náměstka za Davida Ratha, posléze i bývalé hejtmanky Zuzany Moravčíkové, kterou pak vystřídal Řihák.

Ve veřejné volbě pro Peteru, který neměl protikandidáta, zvedlo ruku 36 zastupitelů, sedm bylo proti a šest se zdrželo. Po zvolení nový hejtman prohlásil, že jeho cílem bude dál plnit volební program ČSSD a zajišťovat rozvoj Středočeského kraje. Funkci se prý chce plně věnovat, vzdá se poslaneckého mandátu a nebude znovu kandidovat v komunálních volbách v Nymburce, jehož je starostou.

Řihák zopakoval, že respektuje rozhodnutí svého týmu, který si přál změnu ve vedení kraje. Peteru při volbě podpořil a řekl, že bude dál v zastupitelstvu pracovat. Trvá na tom, že ho nikdo k rezignaci nenutil a odešel o své vůli. Opozice se znovu podivila tomu, že jí nikdo oficiálně nesdělil důvod Řihákova odchodu. Výměnu v čele hejtmanství označila za výsledek třenic uvnitř ČSSD. „Přiznejte barvu a řekněte, proč musel pan Řihák odejít,“ prohlásil šéf středočeské ODS Jan Skopeček.

„Ústřední výkonný výbor stanovil, že by se neměly kumulovat funkce. Josef Řihák splnil toto usnesení, víc bych v tom nehledal,“ řekl po svém zvolení hejtmanem Petera a doplnil, že Řihák se chce plně věnovat kampani v senátních volbách. Petera už také oznámil, že plánuje reorganizaci krajského úřadu, místo 22 odborů by jich mělo být 12 nebo 13. Každý náměstek nebo radní by měl mít svůj odbor, aby byla jasně dána odpovědnost. Propouštění ale nepředpokládá. „Chceme zefektivnit chod úřadu, s propouštěním nepočítáme, naopak potřebujeme posílit například odbor dopravy, nebo sociální,“ vysvětlil Petera. 

Petera je spojován s érou Davida Ratha

Peterovo zvolení kritizuje od začátku opozice, podle které je spojen s érou bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), souzeného kvůli korupci. Náměstkem hejtmana totiž byl Miloš Petera už za této éry. „V osobě pana Řiháka zřejmě ČSSD potřebovala nějakou tvář, která není spojená s bývalým vedením Středočeského kraje z dob pana Ratha. Teď, když se jim zdá, že se situace uklidnila, se opět chtějí velmi silně chopit moci na kraji,“ uvedl předseda klubu zastupitelů ODS Raduan Nwelati (ODS) před volbou.

Petera sám nevidí ve své účasti na radě za vlády Davida Ratha žádný problém. „My jsme spolu pracovali na Středočeském kraji, já bych to mohl odlehčit tím, že zasedal i v Poslanecké sněmovně s řadou dalších poslanců. Měl jsem na kraji svou agendu a myslím, že jsem ji vykonával dobře,“ prohlásil Petera pro ČT. Nic by pro něj nezměnil ani fakt, že by byl David Rath odsouzen.