Brněnským kostelem se rozezněly zbrusu nové varhany za 35 milionů

Brno – Nové varhany za 35 milionů korun budou sloužit při mších, koncertech i festivalech v kostele Nanebevzetí Panny Marie v centru Brna. Původní nástroj zničila za války bomba. Zvukem a provedením se nové varhany řadí mezi nejkvalitnější a nejmodernější v Česku a při dobré péči budou sloužit 200 let, ujišťuje Jan Martin Bejček z nadačního fondu Campianus. Dnešní žehnání a slavnostní předání varhan si nenechaly ujít stovky lidí.

Slavnost připadla na svátek Petra a Pavla, patronů brněnské diecéze. Diváků předání varhan bylo tolik, že velký jezuitský chrám zcela zaplnili. Akci předcházelo vyzvánění zvonů. Skutečně špičkové koncertní varhany milovníci duchovní hudby nenajdou v žádném jiném brněnském chrámu či sálu. I proto získal mezinárodní projekt na stavbu koncertních varhan podporu města, kraje, Evropské unie i stovek drobných dárců.

Brněnský kostel Nanebevzetí Panny Marie má nové varhany
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Původní barokní varhany v jezuitském kostele zničila v roce 1944 letecká bomba, od té doby stál na kůru provizorní nástroj. Potřebné miliony na nový získával nadační fond z dotací i drobných darů. Zájemci mohou stále přispívat na celý rejstřík nebo některou z 3 483 píšťal a stát se tak navždy „kmotrem“ jednoho tónu nástroje. Zatím si lidé podle Bejčka adoptovali více než polovinu píšťal.

Brněnský kostel Nanebevzetí Panny Marie má nové varhany
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Nástroj je věnovaný památce anglického mučedníka Edmunda Kampiána, jenž v brněnské jezuitské koleji studoval. Varhany jsou dílem švýcarské dílny Hermanna Mathise, která své mistrovské práce zanechala v Sixtinské kapli ve Vatikánu, mnoha evropských městech, ale také třeba v Japonsku. Celkem si vyžádaly 2,5 roku práce. Svým zpracováním barevně ladí s freskovou výmalbou chrámu, provedení je však moderní, neimituje barokní nástroje.

Už dnes večer čekají nové varhany první mše – za všechny, kteří se na jejich výstavbě podíleli, ať už organizačně, finančně nebo fyzicky.

Unikátní varhany v Brně (zdroj: ČT24)