V havířovském bytě vybuchl plyn, jeden člověk zraněný

Havířov – V dopoledních hodinách došlo k explozi v bytě nedaleko centra Havířova. Důvodem by mohl být zřejmě nepovedený pokus o sebevraždu. Obyvatel bytu utrpěl pouze zranění, se záchranáři i hasiči po výbuchu komunikoval. Další člověk se pak lehce zranil při evakuaci. Postižený vchod s pomocí hasičů muselo opustit zhruba deset lidí.

Na místě jsou stále vyšetřovatelé, kteří spolu s hasiči vyhodnocují definitivní verzi příčin. K výbuchu došlo krátce po jedenácté hodině v bytě ve čtvrtém patře. Vytloukl dvě okna i s rámy. Jsou posunuté a popraskané obvodové zdi. Bude to muset prohlédnout statik," uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela. Muže, který se popálil na rukou i nohou, transportoval vrtulník do Fakultní nemocnice v Ostravě.

Mluvčí karvinské policie Miroslav Kolátek zatím nemohl potvrdit verzi, že šlo o pokus o sebevraždu. „Bude to jedna z verzí. Obyvatele bytu jsme ještě nevyslechli. Byl převezen do nemocnice k vyšetření,“ řekl. Potvrdil ale, že šlo o výbuch plynu.

Výbuch nastal v domě, který patří společnosti RPG Byty. Její mluvčí Petr Handl řekl, že budovu už prohlédl statik. „Výbuch poškodil jen byt, kde došlo k explozi, a byt sousední,“ řekl. Podle něj se většina obyvatel bude moci vrátit ještě dnes do svých domovů. Zraněný muž je v nemocnici a jeho soused musí hledat náhradní ubytování. „Jsme s ním v kontaktu a pokud nás o to požádá, ubytování mu zajistíme,“ řekl mluvčí. „Čekáme na závěrečnou zprávu statika. Podle ní se určí rozsah a další postup prací,“ řekl.