Klášter v Teplé odkryl unikátní pohřebiště mnichů

Chebsko – Rozsáhlá rekonstrukce kláštera v Teplé na Chebsku přinesla další vzácný nález – unikátní pohřebiště přímo před vstupem do kostela. Řadu koster, těch nejstarších až z 13. století, archeologové postupně odkrývají a převážejí k dalšímu výzkumu. Výsledky mohou přinést další informace o působení premonstrátů v Česku i podobě středověkých klášterů.

Prozatímní nálezy zatím mezi archeology vyvolávají nadšení. Před vstupem do kostela napočítali až tři desítky koster – pohřbených v několika úrovních nad sebou. Před experty nyní stojí otázka, proč si věřící ve 13. století komplikovali vstup do kostela tím, že těsně před hlavní branou kopali a znovu otevírali hroby.

Samotné opravy kláštera by měly skončit na přelomu roku. Celkem do nich půjde na 500 milionů korun. Jde tak o největší investici v novodobé historii kláštera. Archeologové mluví o největším stavebně historickém průzkumu, který probíhá v českých a moravských klášterech. „Naprostá většina klášterů se dochovala ve vrcholně barokní podobě a o podobě středověkých klášterů toho víme velmi málo,“ dodává ředitel Západočeského institutu pro ochranu památek Radek Široký.

Během pěti let v okolí kláštera už archeologové prozkoumali tisíce kubíků zeminy. Až naleziště podrobně zdokumentují, výkopy opět zasypou.

Objev pohřebiště v klášteře Teplá (zdroj: ČT24)