Dům v Husově ulici hledá nájemníka, kraj si pohlídá i druh živnosti

Praha – Středočeský kraj si s historickým domem v Husově ulici zatím neví rady. Objekt v centru Prahy má za sebou stomilionovou rekonstrukci a dosavadní infocentrum i galerie musely kvůli dluhům skončit. Hejtmanství nyní nabízí prostory k pronájmu. Předem ale upozorňuje, že nabízené podnikatelské záměry bude pečlivě vybírat.

Kdo si bude chtít dům v Husově ulici pronajmout, bude každý měsíc muset platit 615 tisíc korun. O lukrativní prostory v centru Prahy, kudy denně proudí davy turistů, je už teď velký zájem. Oficiální výběrové řízení ale kraj zatím ještě nevypsal.

Nejvyšší nabídnutá cena ale nebude tím nejdůležitějším kritériem. Radní si chtějí také pohlídat, o jaký typ podnikání půjde. Další prodejce suvenýrů, skla nebo bižuterie totiž kraj odmítá. „Jde nám o to, aby ten záměr naplňoval částečně tu nutnost propagace středočeského kraje a byl aspoň částečně orientován na kulturu,“ uvádí středočeský radní pro kulturu Zdeněk Štefek.

Jedním z potvrzených zájemců, který se už byl v historickém domě podívat, je třeba Muzeum gastronomie. Současné stísněné prostory v nepříliš frekventované ulici už nevyhovují.

Co dál se zrekonstruovaným domem? (zdroj: ČT24)

Rohovou budovu v Husově ulici nechal nákladně zrekonstruovat hejtman David Rath. Fungovala tu galerie a infocentrum, které mělo turisty lákat do středních Čech. Teď je dům vyklizený a zamčený. Než kraj začne s hledáním nájemce, musí se vyřešit majetkový spor s hlavním městem.

Středočeská turistická a informační služba, která v domě sídlila, je teď v likvidaci. Zanechala po sobě dluh ve výši 20 milionů korun. Kraj teď řeší, co s ním. Bývalou ředitelku informační služby navíc stíhá policie.