Rekonstrukci Tyršových sadů už nestojí nic v cestě

Pardubice - Pardubická radnice může po půl roce čekání začít s rekonstrukcí Tyršových sadů. Podle antimonopolního úřadu nepochybila ve výběrovém řízení. Úřad zrušil správní řízení s městem, v němž přezkoumával, zda magistrát v tendru postupoval správně. Revitalizace vyjde na devadesát milionů korun; město na ni získalo evropské dotace.

Úřad zrušil soutěž zhotovitele stavby loni v prosinci s tím, že magistrát nastavil příliš přísné podmínky pro výběr stavební firmy. Město tehdy podalo proti rozhodnutí rozklad, což celý případ vrátilo na začátek.

„Jsem samozřejmě velmi ráda, že antimonopolní úřad dospěl k závěru, že jsme při výběrovém řízení nepochybili. Udělali jsme vše pro to, aby bylo plně v souladu se zákonem. Úvaha ÚOHS, že jsme byli při jeho zadávání moc přísní, mě tenkrát poněkud překvapila,“ uvedla primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (Sdružení pro Pardubice).

S revitalizací parku zhruba za devadesát milionů korun chce město začít co nejdřív. Nejdřív zahájí jednání s firmou, která výběrové řízení vyhrála. Musí však také vypovědět smlouvu s provozovatelem letního kina, které začalo s promítáním minulý týden v pátek.

„Provozovatele jsme na riziko upozornili předem, je to ošetřeno i ve smlouvě. Mohl letní kino vybudovat u skateparku, ale rozhodl se pro Tyršovy sady s vědomím, že možná bude muset místo promítání v průběhu léta měnit,“ uvedla Fraňková.

Projekt doprovází od počátku komplikace

Na opravy sadu, který vznikl v roce 1931, město získalo evropské dotace. Kvůli prodlevám požádalo poskytovatele dotací, aby mu prodloužil termín dokončení projektu. Zahájení stavby tak posunul již podruhé, tentokrát na začátek září letošního roku. Stavba by měla být hotová nejpozději do června příštího roku.

Projekt Tyršových sadů provázejí komplikace. V roce 2011 město vybralo firmu, která sice začala i stavět, ale později od smlouvy odstoupila. Další tendr radnice vypsala o rok později, podmínky soutěže zpracovala externí právní firma. Antimonopolní úřad v prosinci 2013 tendr zrušil kvůli přísně nastaveným podmínkám na technickou kvalifikaci uchazečů. Město podalo rozklad, letos v dubnu úřad rozhodnutí zrušil a vrátil věc k novému projednání s tím, že nyní správní řízení s městem zastavil.