Z D1 opět i do Jihlavy – uzavírka skončila o měsíc dříve

Jihlava – Na 112. kilometru dálnice D1 je opět otevřen sjezd ve směru na Brno. Oprava křižovatky, kvůli které nebyl řidičům přijíždějícím od Prahy k dispozici sjezd ani nájezd, skončila téměř s měsíčním předstihem, protože se silničáři rozhodli použít jinou metodu opravy. K urychlení stavby se silničáři rozhodli i proto, aby řidičům zpřístupnili alternativní trasu do Chorvatska přes hraniční přechod Hatě.

Uzavírka sjezdové rampy jihlavské křižovatky na 112. kilometru D1 ve směru na Brno začala 3. června a měla trvat do 25. července. Již však skončila. „S ohledem na důležitost tohoto exitu byla použita jiná metoda opravy,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová. Na nadjezdu přes silnici I/38 je tak nově asfaltová vozovka namísto původně plánované cementobetonové.

Auta začala jezdit po opraveném sjezdu na 112. kilometru po desáté dopoledne. Poslední měsíc museli řidiči při cestě do Jihlavy sjíždět u Velkého Beranova a buď se vrátit po dálnici v opačném směru (kde zůstala jihlavská křižovatka otevřená), anebo použít regionální silnice. „Stoprocentně to kvitujeme jako dobrou věc, protože teď se teprve rozjíždí ta hlavní turistická sezona,“ podotkla mluvčí policie Dana Čírtková.

Policisté a také vysočinské radnice se obávaly, že na silnicích poblíž dálnice D1 zesílí doprava a pravidlem budou zácpy. Nakonec se to ale nestalo. Větší potíže způsobilo uzavření křižovatky na samotné dálnici, kde nebylo možné odklonit auta při nehodách. „Tam to dělalo problémy, protože auta nemohla sjet. Nebylo možné ten prostor vyčistit,“ přiznala Nina Ledvinová.

Čtvrtina jihlavské křižovatky je první zprovozněnou částí modernizované dálnice D1. Silničáři ji rekonstruovali v rámci opravy úseku Jihlava – Větrný Jeníkov. Od března probíhá rekonstrukce jízdního pásu ve směru na Brno v celém osmikilometrovém úseku, vozy zatím jezdí obousměrně ve dvou zúžených jízdních pruzích. Celý jízdní pás by měl být hotový v polovině prázdnin, potom začne oprava druhé poloviny dálnice. Na rekonstruované části si však řidiči již vyzkouší, jak by měla v budoucnu vypadat D1 od Mirošovic až k Brnu.