Ústecká ČSSD chce na kandidátce trestně stíhané radní

Ústí nad Labem – Za ČSSD mohou v podzimních komunálních volbách kandidovat dva trestně stíhaní lidé. Primátor Vít Mandík a radní Josef Macík čelí obvinění ze zneužití pravomoci úřední osoby za projekt Vítání občánků. Šéf ústecké ČSSD Arno Fišera je ale na kandidátkách chce, prý jde o kvalitní politiky. Jejich obvinění považuje Fišera za nesmyslné; rovněž oba politici s ním nesouhlasí.

Podle policie jako členové vedení města z titulu své funkce neoprávněně umožnili získat společnosti Darothore, která projekt Vítání občánků organizovala, majetkový prospěch. Městu měla vzniknout škoda nejméně jeden milion korun. Politikům hrozí trest tři až deset let vězení. 

Fišera považuje obvinění za mstu někdejšího úředníka ústeckého magistrátu, který za vlády ústecké ČSSD musel odejít. „Kdyby šlo o závažný případ, tak bychom to samozřejmě zohlednili, ale v tomto případě nevidím důvod, proč by kandidovat neměli,“ řekl Fišera. Mandík s Macíkem se podle něj ještě nerozhodli, zda budou o hlasy voličů usilovat. Strana už má připravené kandidátky pro čtyři městské obvody, o lídrovi a kandidátce pro magistrát jasno zatím nemá. Kandidátky se budou schvalovat na konci července. 

Policie chtěla obvinit i poslankyni, sněmovna ji nevydala

Mandík ani Macík nepozastavili kvůli svému stíhání členství v ČSSD, neudělala to ani strana. „Ani na vteřinu nás to nenapadlo,“ doplnil Fišera. Policie chtěla za vítání občánků obvinit i poslankyni Zuzanu Kailovou (ČSSD), která byla náměstkyní primátora Ústí nad Labem. Poslanecká sněmovna ji ale ke stíhání nevydala.

Vítání občánků bylo společenskou akcí, která se konala několikrát do roka. Matky při ní dostávaly dárkový šek na 5 000 korun na nákup dětských potřeb a drobné dárky. Od loňska se akce nekonají, matky prvorozených dětí dostávají jen šeky.

Město za akci údajně zaplatilo od roku 2012 do letošního roku 5,2 milionu. Trestní oznámení kvůli nehospodárnému nakládání s veřejnými prostředky podal krajský zastupitel Jaroslav Achab Haidler (PRO!Kraj). Poukazoval na nehospodárnost zakázky, při které šla matkám jen malá část vynaložených nákladů, zbytek inkasovala pořadatelská firma Darothore.

Radnice smlouvu vypověděla krátce poté, co případ začala vyšetřovat policie. Tehdy to zdůvodnila snahou šetřit. Za rok a čtvrt město společnosti vyplatilo zhruba dva miliony korun.

Vydáno pod