Památná secesní škola v Praze 10 chátrá

Praha - Secesní budova základní školy v pražských Strašnicích už pět let chátrá. Více než sto let starou budovu spravuje radnice městské části Prahy 10, podle pražského magistrátu však špatně. Proto radnici pohrozil, že jí budovu odebere.

Ještě před pěti lety se v secesní škole učili žáci, od té doby však budova zůstala opuštěná. I když letos ministerstvo kultury budově udělilo statut kulturní památky, okna v nižších patrech jsou dnes zazděná a dveře zamřížované. Sto let stará škola v pražských Strašnicích patří magistrátu, spravuje ji však městská část Praha 10.

Ta v rámci hledání nového sídla pro své úředníky navrhla přestěhování právě do opuštěného objektu strašnické školy. Tento nápad však narazil na nevoli majitele budovy a radní pražského magistrátu vyzvali městskou část, aby se o svěřenou budovu řádně starala, a pohrozili jí, že jí jinak svěřený majetek odeberou. Pražský magistrát navíc trvá na tom, aby objekt sloužil pouze ke vzdělávacím účelům, a navrhl, aby se do něj vrátila buď speciální praktická škola, která tam sídlila dříve, nebo aby se sem  přestěhovala jedna ze středních škol. „I my máme střední školy, které jsou v nájmu v budovách městských částí, takže tam máme co umístit,“ říká pražská radní pro školství Ludmila Štvánová (TOP 09).

Boj o chátrající školu ve Strašnicích (zdroj: ČT24)

Pražský magistrát se těžko domáhá svých objektů

Jednou svěřený majetek městské části je ale těžké získat zpět do správy hlavního města, a to i kdyby správce své povinnosti zanedbával. Jedinou cestou je souhlas obou stran. „Proto jsme začali pracovat na změně statutu, kde bychom toto měli napravit,“ představuje pražská radní pro obecní majetek Eva Vorlíčková (TOP 09) zavedení „institutu odsvěření“. Na jeho základě by se v podobných případech magistrát snáz domohl svých objektů. Hlasovat by o tom mohlo pražské zastupitelstvo v září.

Jenže starou strašnickou školu si tamní radnice rozhodně nechce nechat vzít. Od svého plánu přestěhovat do budovy své úředníky nakonec upustila a chystá objekt za desítky milionů korun zrekonstruovat. „Je to politikaření, je to politika, já to chci vrátit do věcné roviny. Pojďme zde udělat základní školu,“ potvrdil starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík (nez.). Magistrátu ale pouhé plány nestačí a čeká na další potvrzení, že městská část je dobrý hospodář. „Jedna nebo dvě věty, že s tím mají nějaký záměr, nestačí,“ komentuje Eva Vorlíčková. Nicméně podle současného záměru městské části by ve škole žáci mohli opět zasednout do lavic v září 2016.