Plzeňskou univerzitu přes léto znovu ovládnou jazyky

Plzeň - Větší konkurence prázdninových kurzů jazykových škol v Plzni snížila počet účastníků jubilejní 25. Mezinárodní letní jazykové školy (MLJŠ) na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU). Jde údajně o jedinou univerzitu v ČR, která takovou výuku nabízí, ostatní mají většinou češtinu pro cizince. Studium šesti jazyků, které začalo dnes, se účastní 438 lidí včetně 75 cizinců. Loni počet přesáhl 500. Do kampusu ZČU přijeli studenti z 16 zemí.

„V letních kurzech už je u vás velká konkurence. Chceme Mezinárodní letní jazykovou školu příští rok nějak odlišit novou koncepcí,“ řekl Charles Hall z amerického Memphisu, který jezdí do Plzně několik let. Ještě před čtyřmi lety neměly místní jazykové školy, jichž stále přibývá, nabídku prázdninových kurzů, ale v posledních letech je to časté. Lidé také jezdí více studovat do zahraničí. Novou koncepci letní školy jazyků, kde má hrát velkou roli reklama, mají pomoci navrhnout i letošní studenti. 

„Chceme do kampusu ZČU více přitáhnout veřejnost. Ukázat jim, že žije sportovními, kulturními a vzdělávacími aktivitami nejen dospělých, ale také malých dětí,“ uvedla rektorka Ilona Mauritzová. Společně s MLJŠ se v areálu koná, také do 25. července, ještě například ArtCamp, kam přijelo rekordních 480 účastníků. 

Studentů na letní škole jazyků je letos 379, vyučujících 59. „Největší zájem je o kurzy anglického jazyka, kam se přihlásilo 270 lidí a vyučuje ho 30 lektorů,“ řekla Adjal. Za nimi následuje se 40 lidmi němčina, která po letech letos registruje vyšší zájem, a dále čeština pro cizince. Nový je týdenní kurz italštiny. „Nepodařilo se nám otevřít ruštinu a češtinu pro děti cizinců, o niž byl loni zájem,“ uvedla ředitelka. 

Naopak zájem českých dětí o jazyky je stabilní. V každé kategorii, od osmi do 12 let a od 13 do 15 let, byly otevřeny tři třídy. Studenti jsou mladší, než bývali, řekl Hall. MLJŠ si drží čtyři roky stejné kurzovné. Za tři týdny angličtiny zaplatí studenti asi 7 000 korun, dospělí o 1 000 Kč více. Součástí je i odpolední program. 

Poprvé se MLJŠ v Plzni konala v roce 1990, tehdy se 130 studenty a lektory. V roce 2004 získala Evropskou jazykovou cenu Label, která je udělována inovačním projektům v jazykovém vzdělávání. Patří k největším mezinárodním akcím, které ZČU pořádá.

Do Plzně se přijeli vzdělávat lidé ze 16 zemí (zdroj: ČT24)