Lepší voda pro střed Čech. Želivku čeká modernizace

Zruč nad Sázavou - Úpravnu vody na Želivce, která pitnou vodou zásobuje tři čtvrtiny Prahy a část Středočeského kraje i Vysočiny, čeká modernizace. Práce by měly trvat asi deset let a vyjdou na dvě miliardy korun. Generální opravy se dočká i vodní zdroj úpravny – přehrada Švihov.

UDÁLOSTI V REGIONECH: Želivku čeká modernizace (zdroj: ČT24)

Celá modernizace je naplánovaná na deset let a rozdělí se do několika etap. Podle odhadů mají všechny plánované práce přijít asi 2 miliardy korun. Hygienici uvádějí, že sice dnes dosahuje voda velmi dobrých parametrů, ale se zpřísňujícími se normami by nemusela stačit. Vodu navíc stále více ohrožují chemikálie a čištění je nákladné a náročné. Po čtyřiceti letech provozu je tak potřeba technologii úpravny vody zmodernizovat.

Úvodní fáze se dotkne haly, kde se surová voda z přehrady zbavuje prvotních nečistot. Lepší vyčištění mají zajistit nová páková dmýchadla. Z haly je přefiltrovaná voda přiváděna potrubím do nádrží, kde jí pomocí ozónu zbavují virů a bakterií. I ty čeká proměna, společnost počítá s instalací nových filtrů. „Jedná se o tzv. filtry s granulovaným aktivním uhlím, které by měly zajistit separaci za ozonizací dalších nežádoucích látek, které se tam ještě objevují,“ vysvětluje manažer provozu Josef Parkán.

Rekonstrukce čeká také samotné vodní dílo na přehradě Švihov. Opravy mají začít nejpozději příští rok na jaře a týkat se budou netěsnosti betonu, výměnou projdou také uzávěry vodárenských odběrů a spodních výpustí. „Jsou zde problémy s korozí tabulí, s těsností a také problémy s funkcí hydraulických uzávěrů,“ dodává Radovan Synek, vedoucí hrázný vodního díla Švihov.

Čištění vody z nádrže Švihov
Zdroj: ČT24

Želivka slouží dvaačtyřicet let – nejen Praze

Úpravna vody na Želivce začala pravidelné dodávky pitní vody pro hlavní město zajišťovat 25. května 1972; dnes tak funguje již dvaačtyřicet let. Je vůbec největší úpravnou vody v Česku a svým maximálním výkonem sedmi tisíců litrů za sekundu se řadí i na přední místa v Evropě. Jejím unikátem je dvaapadesát kilometrů dlouhý a dva a půl metru široký štolový přivaděč – čili potrubí, které samospádem dopraví vodu až do pražských vodojemů v Jesenici.

Praze dává Želivka vodu ze 75 procent, čerpají z ní také nadsázavská města Zruč, Ledeč a Světlá, zdrojem je i pro Havlíčkův Brod, Humpolec nebo Pelhřimov. Úpravnu vody Želivka provozuje akciová společnost Želivská provozní. Další úpravny pro Prahu v Káraném a v Podolí provozují Pražské vodovody a kanalizace, a.s

Vodovody v Praze
Zdroj: ČT24