Řidiče čeká o víkendu několik nočních uzavírek dálnice D1

Praha - V noci ze soboty 12. července na neděli 13. července bude opakovaně uzavřena dálnice D1 v úseku mezi Šternovem a Psáři. Osobní auta a menší nákladní vozidla budou moci uzavřené úseky objet přes Divišov a Vlašim ve směru na Brno a přes Uhlířské Janovice a Sázavu v opačném směru. Dálnice by se během noci měla zavřít celkem třikrát na 30 minut ve směru na Prahu a třikrát na 60 minut ve směru do Brna.

Pro kamiony nad 12 tun objížďka nebude, budou muset počkat

Důvodem uzavírek je montáž nosníku mostu nad dálnicí na 42,7 kilometru u Českého Šternberka. „Apeluji na všechny řidiče, aby maximálně dodržovali dopravní předpisy a pokyny kolem stavby a pokud možno zvolili pro svou cestu po dálnici jinou dobu nebo se vydali jinou trasou,“ uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Kubiš. Pro kamiony nad 12 tun nebudou objízdné trasy vyznačené a tato těžká nákladní vozidla budou muset během uzavření provozu počkat na dálnici, uvedlo ředitelství.

Harmonogram uzavírek:

12. 7. 2014 od 22:00 do cca 23:30
13. 7. 2014 od 01:00 do cca 02:30
13. 7. 2014 od 06:30 do cca 08:00

Objížďky uzavřeného úseku dálnice D1
Zdroj: ČT24

Během těchto tří uzavírek by měli dělníci na místo postupně přivézt a namontovat celkem tři nosníky budoucího mostu. Ve stejnou dobu se bude stavět nový nadjezd i na 107. kilometru u Jihlavy. Zde ale objížďky nebudou - auta budou čekat přímo na dálnici. Silničáři slibují, že maximálně patnáct minut.

Od pondělí se na tři noci uzavře i D3 u Tábora

Podobné omezení spojené s výstavbou dalšího mostu, tentokráte na 47,9 kilometru, připravuje Ředitelství silnic a dálnic vyhlásit rovněž na víkend z 19. na 20. července. Od pondělí 14. červnece pak bude tři noci uzavřená i dálnice D3 u Tábora. Kvůli stavbě železničního mostu bude neprůjezdná od osmi večer do osmi ráno. 

Nejvytíženější tuzemská dálnice D1 je zhruba deset let za svojí životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát asi 14 miliard korun. Kromě výše uvedeného úseku mezi Šternovem a Psáři silničáři letos modernizují rovněž úsek mezi Loktem a Hořicemi, Větrným Jeníkovem a Jihlavou a mezi Lhotkou a Velkou Bíteší.

Řidiče o víkendu čeká několik nočních uzavírek (zdroj: ČT24)