Zájem o slevové pasy na Pardubicku stoupá, rodiny díky nim ušetří

Pardubice – S cílem alespoň trochu ulevit rodinnému rozpočtu a obchodníkům přinést více klientů zavedl v roce 2008 Pardubický kraj tzv. rodinné pasy. Ty jejich majitelům zajišťují slevy třeba na sportovištích, v galeriích, při návštěvě památek, ale i cukráren nebo restaurací. Zpočátku sice o karty nebyl velký zájem, v poslední době se ale zvyšuje. Lepší propagaci podle kraje nahrává i to, že rodinné pasy platí i jinde v republice. Na podobném principu navíc fungují i senior pasy.

Rodiny mohou ušetřit na vstupném (zdroj: ČT24)

Podnikatelé, kteří se do projektu zapojili, nabízejí klientům slevu od pěti do padesáti procent. Pardubický kraj na rodinné pasy ročně vynakládá zhruba 900 tisíc korun. S oslovením obchodníků i samotných klientů sice byly na počátku problémy, k dnešnímu dni už ale bezplatné registrace využilo v celém kraji přes devět tisíc rodin. „Pro podnikatele to je zajímavé v tom, že získají poměrně širokou propagaci, díky katalogu poskytovatelů služeb, kterých je dnes v rámci celé republiky 3 500,“ vysvětluje radní Pavel Šotola.  

Seznam obchodníků, kteří slevy poskytují, rodiny najdou v katalogu i na internetu. Slevu lze využít např. u pokladen pardubického plaveckého areálu. „Jsou rodiny, kde ten rozpočet mají napjatý, a tady ušetří i stokorunu, což už je v rodinném rozpočtu znát,“ uvedla sportovní manažerka plaveckého areálu Jana Klusáčková.  

Rodiny ušetří i na slatiňanském zámku. „Například když přijede čtyřčlenná rodina, tak zaplatí dospělí, ale děti jsou zadarmo. Je tam ještě větší sleva než u klasického rodinného vstupného, návštěvníci oproti němu ušetří zhruba 70 korun,“ dodává kastelán zámku Jaroslav Bušta.

Hoteliéři v Orlických horách mají vlastní slevový projekt

Se samostatným slevovým projektem přišli živnostníci z Orlických hor. Tzv. „kartami hosta“ chtějí turisty přilákat na víc dní. Projekt, díky kterému mají návštěvníci některé služby zdarma, spustili před rokem. Princip je jednoduchý: slevovou kartu dostane každý, kdo se ubytuje alespoň na tři dny. A čím více turista zaplatí, tím více služeb bude mít zadarmo. Vedle jízdy na tříkolce tak může mít zdarma třeba vířivku nebo vstup do lanového centra.  

Slevovou kartu si během roku vyzvedlo asi 600 lidí, v nabídce je šedesát služeb z různých koutů Orlických hor, včetně všech lanovek. Penzionů a hotelů se zatím zapojilo jedenáct. Jestli ale nápad přilákal do hor více turistů, se prý zatím nedá zhodnotit. Funguje totiž příliš krátkou dobu.