OBRAZEM: Stavbaři nad dálnici D1 pokládali nový nadjezd

Jihlava - Na dálnici D1 dělníci dokončili dnes dopoledne usazování mostních nosníků i u Jihlavy. Práce, kvůli nimž byl na nejvytíženější tuzemské dopravní tepně v obou směrech přerušován provoz, trvaly v tomto úseku proti předpokladům skoro o půldruhé hodiny déle. Poslední uzavírka skončila před 10:15. Na Benešovsku, kde byly montovány nosníky nového nadjezdu na kilometru 42,7, byl provoz obnoven kolem 07:30.

Problémy měli zpočátku i stavbaři na Benešovsku, první sobotní uzavírka se tam protáhla o půl hodiny. Mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou ale na rozdíl od Benešovska nebyly stanoveny objízdné trasy, řidiči museli čekat. Nejdelší kolony měřily kolem pěti kilometrů.

Práce na 107. kilometru u Jihlavy začaly se zpožděním kvůli technickým komplikacím. Jak uvedl stavbyvedoucí Jaroslav Jezl z firmy Poor, týkaly se uchycení nosníku. „Byl problém technický s nosnou konstrukcí. Muselo se to trošku ještě upravit, z hlediska bezpečnosti to bylo nutné,“ poznamenal. Každý nosník mostu váží 49 tisíc kilogramů, speciální jeřáb ho musí vyzvednout na připravené pilíře umístit s takřka centimetrovou přesností.

Kvůli delším přípravám byla dálnice poprvé uzavřena namísto ve 04:30 až před 05:30. Auta musela čekat přes půl hodiny, podle původního oznámení měly být uzavírky čtvrthodinové. Kolem půl hodiny trvala i druhá uzavírka, která začala před 06:45. Kvůli položení dalšího mostního nosníku už byl provoz zastaven jen na 20 minut. Při poslední čtvrté uzavírce auta stála opět půl hodiny.

Stavbaři měli v sobotu večer potíže i na Benešovsku při instalaci prvního ze tří nosníků, zbylé dva díly však podle mluvčí stavební společnosti Eurovia CS Ivety Štočkové instalovali již mnohem rychleji a prakticky podle stanoveného harmonogramu.

Usazování nosníků nabralo velké zpoždění (zdroj: ČT24)