U Mosteckého jezera je pusto, vázne napouštění i převod pozemků

Most – V bývalém povrchovém dole Most-Ležáky se měli koupat návštěvníci pláží vytvořených u nově napuštěného umělého Mosteckého jezera či hosté zdejších hotelů. Zatím je ale okolí nádrže liduprázdné a koupání je dokonce zakázáno pod patnáctitisícovou pokutou. Pláže zůstávají pouze na papíře a u hotelů hrozí, že zůstanou v říši snů. Podle mosteckého náměstka primátora Luboše Pitína se zpozdilo napouštění bývalého lomu, problém je ale také s pozemky, o které město v souvislosti s projektem usiluje, ale dosud je nezískalo. Ale i kdyby – je otázka, zda by mělo dost peněz.

Mostecké jezero zůstává liduprázdné (zdroj: ČT24)

V dole, který vznikl jako důl Richard ve 30. letech minulého století, ustala těžba v roce 1999. O devět let později začalo jeho zatápění a Mostecká radnice si začala rýsovat světlou budoucnost spojenou se vznikajícím obřím jezerem – měly u něj vzniknout pláže, přístaviště i hotely. Jedním z důsledků mělo být i snížení nezaměstnanosti ve městě. Zatím je ale okolí vodní plochy pusté. Podle Luboše Pitína trvá napouštění jezera nečekaně dlouho, ale největší problémy s oživením Mosteckého jezera jsou jiné. „Potřebujeme splnit dvě základní podmínky. Jednou je dopravní obslužnost a infrastruktura, druhou podmínkou převedení pozemků na město, aby s nimi mohlo nakládat,“ shrnul Luboš Pitín.

Kromě pozemků chce Most získat od státu také peníze na proměnu okolí jezera. Mělo by jít o část z tzv. 15 ekomiliard určených na zahlazení následků těžby. Město je chce využít na vytvoření pláží a příjezdové silnice. „Měly by vzniknout i další věci, především kanalizace, vodovod, elektřina,“ poznamenal náměstek mosteckého primátora. Zatímco však peníze na stavbu silnice zřejmě vláda schválí, v případě infrastruktury potřebné pro stavbu hotelů to podle Pitína „bude asi horší“. Město ale o výstavbě v okolí nově vytvářené nádrže stále uvažuje. Je však otázka, zda skutečně půjde o hotely, v úvahu připadají i obytné domy – získá-li ovšem město pozemky a radním se podaří prosadit změnu územního plánu.

Důl založený jako Richard a později přejmenovaný na Ležáky – na počest osady vyvražděné a zničené během druhé světové války – vydal během svého „života“ přes 100 milionů tun uhlí. „Hlavní těžba se datuje od roku 1950 a skončila roku 1999,“ poznamenal závodní lomu Most-Ležáky Jiří Lašek. Mostecké jezero, které vzniká místo něj, bude s rozlohou 309 hektarů větší než Máchovo jezero. Větší je již nyní, zatím ale zabírá zhruba 300 hektarů. „Je napuštěno 68 milionů kubíků. Hlavní zdroj je přivaděč z Ohře, podružný měl být ze zatápění dolu Koh-i-noor, ale k tomu nedošlo,“ upozornil Jiří Lašek.

Kromě toho, zda se podaří zpřístupnit a lidem otevřít okolí jezera, budou se muset jeho správci zabývat kvalitou vody. Mostecké jezero je neprůtočné, hrozí proto například jeho zanesení sinicemi. Jiří Lašek ovšem upozornil, že od roku 2004 probíhá sledování kvality vody s výhledem na dvacet let. Zatím chystají správci nádrže rybí osádku a slibují, že budou udržovat správnou koncentraci zooplanktonu.

Stav Mosteckého jezera v roce 2012
Zdroj: ČT24/Palivový kombinát Ústí