Audit šumavských projektů kritizuje hájenku, obce plán péče

Vimperk (Prachaticko) – Správa šumavského parku má první výsledky auditu projektů, které vytvořilo bývalé vedení. Lidé Pavla Hubeného se pustili do kritiky aktivity svých předchůdců, vytýkají jim především podnikatelské projekty, které podle auditorů nebudou pro parkovou správu výdělečné. Více podnikání a méně přísně chráněné přírody ovšem požadují šumavské obce, které podaly žalobu na ministerstvo životního prostředí kvůli plánu péče. Ten podle starostů veškerou aktivitu na Šumavě znemožní.

Šumavský audit kritizuje kroky minulého vedení (zdroj: ČT24)

Šumavou otřásají spory – vzájemná obvinění létají mezi současným a minulým vedením národního parku i mezi obcemi a vládou. Pokračuje tak přetahovaná o šumavský zákon, ale přidávají se i nové sporné momenty. Současné vedení Správy NP a CHKO Šumava zadalo audit projektů vedení předchozího a nyní, když má první výsledky, se pustilo do jejich kritiky.

Audit: Restaurace v hájence nebude výdělečná

Jedním z kritizovaných projektů se stal první z tzv. park restaurantů. Vznikl z březnické hájenky a bývalý ředitel šumavského parku Jiří Mánek považuje jeho zřízení za osobní úspěch. Podle auditorů však byl projekt prodělečný – ani dlouhodobý pronájem hájenky nevrátí parku peníze vložené do její rekonstrukce a vybavení. „Vložené prostředky jsou tak velké, že generovaný nájem – aby to vyšlo nula od nuly – podle mě nikdo nezaplatí,“ podotkl prozatímní ředitel parkové správy Pavel Hubený. Jeho předchůdce Jiří Mánek potom prohlásil, že kritiku rekonstrukce hájenky považuje za osobní útok. Mánek odmítl také pochybnosti u dalších projektů, které označil Pavel Hubený za příliš drahé. Podle bývalého ředitele jsou „veřejností oceňované“.

Ministerstvo životního prostředí zatím vyčkává. Na konci července by však měly být všechny audity hotové, teprve potom se úřad rozhodne, jak bude ohledně šumavských projektů dále postupovat.

Ministerstvo půjde kvůli plánu péče před soud

Samotné ministerstvo se ovšem stalo také terčem kritiky. Pět šumavských měst a obcí na něj podalo žalobu kvůli plánu péče. Ten podle starostů zabraňuje rozvoji obcí a může omezovat lidi žijící na území národního parku. „Vadí nám, jak byl plán péče přepracován a projednáván. Plán péče navíc operuje s novým termínem opuštěná krajina, což také například znamená, že se zde velmi zhorší zemědělské využívání krajiny,“ uvedl předseda Svazu obcí NP Šumava Antonín Schubert. Ministerstvo je však přesvědčeno, že postupovalo ohledně Plánu péče k NP Šumava plně v souladu se zákonem, uvedla Jana Taušová z tiskového oddělení ministerstva.

Plán péče obsahuje stanovení dlouhodobých i krátkodobých úkolů pro ochranu ekosystémů, rostlin a živočichů. Určuje formu péče o les nebo vzhled krajiny a formuje podmínky pro dopravu, turistiku a hospodaření na území parku. Schubert dodal, že ministerstvo změnilo původní dohody s obcemi. V plánu péče prý upřednostňuje ochranu přírody a šetrnou turistiku před velkým rozvojem.