Písecká synagoga je klenot, potřebuje ale peníze, které nejsou

Písek – Druhou světovou válku a vyvraždění místních židů i přestavbu na sklad v době komunismu přežila písecká synagoga v nečekaně dobrém stavu. Potom se však zařadila mezi opuštěná místa. Chátrá, a přestože by ji město a židovská obec chtěly opravit, jde veškeré zabezpečení pomalu – chybějí peníze.

Opuštěná místa: Písecká synagoga (zdroj: ČT24)

Pouze dva z několika stovek židovských Písečanů se vrátili po druhé světové válce domů, ostatní zahynuli v soukolí nacistické „továrny na smrt“. Pro synagogu tak po válce již nebylo využití. Válku nicméně přečkala a stojí dodnes. Stojí však nenápadně v řadě domů, a kdo se nepodívá nahoru, přejde ji bez povšimnutí. Přitom patří k největším stavbám svého druhu v Jihočeském kraji a je i státem chráněnou kulturní památkou. „Je postavena v orientálním stylu s novoromantickými prvky,“ podotkl judaista Pavel Šnorek.

V minulých desetiletích sloužila písecká synagoga jako sklad velkoobchodu s oděvním zbožím, potom zůstala zcela prázdná. Židovská obec ji v posledních letech začala opravovat, rekonstrukce však jde pomalu. Přispívá na ni město, ale peněz není nazbyt. „Každý rok tam nasypeme nějaké drobné prostředky z programu regenerace památek,“ řekl písecký starosta Ondřej Veselý (ČSSD). Podařilo se tak odkrýt původní výmalbu, na komplexní rekonstrukci by ale bylo pouze v případě, že by město získalo dotaci.

Výhledově by potom mělo v synagoze vzniknout písecké židovské muzeum. „Máme velmi konkrétní představu, protože v Písku existuje několik velmi zajímavých příběhů, které by mohly přilákat nejen milovníky židovské kultury a historie,“ podotkl správce synagogy Václav Kinský. Stálou expozici by mohl mít například básník a písecký rodák Richard Weiner nebo starosta města Izrael Kohn.

Písecká synagoga nahradila starší modlitebnu v roce 1870. „Vznikla nákladem 14 tisíc zlatých. Členové obce nakoupili akcie,“ popsal Pavel Šnorek. V 50. letech, kdy začala synagoga sloužit jako sklad, prošla přestavbou. Vznikla velká vrata, kterými se dovnitř valilo zboží, naopak zanikl vstup ze dvora, kde je i rabínský dvorek a židovská škola. Uvnitř potom dobu, kdy synagoga sloužila jako sklad, připomíná železobetonová stropní konstrukce.

Letní seriál ČT Opuštěná místa: