Obce měly získat od armády pozemky, dodnes marně čekají

Andělská Hora (Karlovarsko) – Ačkoli obce ležící v blízkosti vojenského újezdu Hradiště soudně prokázaly, že mají nárok na některé pozemky, které využívá armáda, nic nedostaly. Stát přes slibovanou optimalizaci nakonec neupravil zákony tak, aby navrácení majetku umožnil. Dnes přitom již neplatí zákon, podle kterého bylo navrácení možné. Obce odhadují hodnotu svých historických majetků na více než 10 milionů korun.

Pán újezdů je jen jeden a o pozemky se nedělí (zdroj: ČT24)

Některé újezdy armáda opouští, jiné si ale ponechává. Například ze západočeského cvičiště Hradiště by chtěly okolní obce části získat. Již před lety vznesly nárok na svůj historický majetek, ale dodnes ho nezískaly. Dávno ho přitom mají slíbený. „Stát řekl: Žalujte, pokud prokážete, vydáme. Ale legislativně neumožnil, aby to tak proběhlo,“ poukázala starostka Andělské Hory Miloslava Křimská. Ačkoli tedy obec prokázala, že by pozemky na okraji vojenského újezdu měly být její, zůstávají armádě. V cestě navrácení pozemků stojí zákon o zajištění obrany České republiky z roku 1991, podle kterého vlastníkem vojenských újezdů může být výhradně stát.

Podobná situace jako na Hradišti – kde marně čeká na pozemky také obec Valeč – je i v okolí dalších tří vojenských újezdů v Česku. Svůj historický majetek může doložit nejméně devět obcí, ale marně na něj čekají, protože se dosud nezměnil zákon. Přes právní vítězství je přitom zřejmé, že první kolo boje o pozemky obce prohrály.

Ministerstvo obrany sice začalo připravovat zmenšení cvičišť, díky kterému se armáda ze sporných pozemků stáhne, ale následně k převodu nedojde. „Zákon, který umožňoval vrácení, už neplatí,“ upozornil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Starostové tak budou muset vyrazit již do druhé bitvy proti celé armádě. Ministerstvo slibuje, že s nimi bude dále jednat. Bude na to mít dost času, platnost navrhovaného zákona, který změní hranice újezdů a otevře obcím nové možnosti, se ale zřejmě posune až na rok 2016.