K zapnutí královéhradecké fontány jsou potřeba čtyři muži

Hradec Králové - Hradec Králové se vypořádává s rozporuplnou rekonstrukcí Náměstí 28. října. Oprava za sto milionů korun sice skončila teprve před půl rokem, již nyní ale město musí do plochy znovu investovat. Světlo nových lamp totiž v noci není dostatečné a zdejší fontánu spustí leda čtyři muži. Kohouty se totiž nacházejí pod poklopem, který váží tři sta kilogramů.

UDÁLOSTI: Sporná rekonstrukce náměstí v H. Králové (zdroj: ČT24)

Oprava Náměstí 28. října a přilehlých ulic S. K. Neumanna a Dukelské skončila na konci prosince, a to zhruba s měsíčním zpožděním. Náměstí má novou dlažbu, vznikla na něm fontána a vodoteč, prostor dostal nový mobiliář a osvětlení.

Rekonstrukce začaly v létě 2012 a od začátku je provázely potíže. Například opravy silnic měly být hotové do konce prosince 2012, autobusy městské hromadné dopravy se na ně vrátily až půl roku po termínu. Město zpoždění zdůvodnilo potížemi s přeložkami starých sítí a také předloňskými mrazy.

Problém první: Fontána

Aktuálně je na náměstí potíž s provozem kašen. Poklopy k podzemní technologii kašen jsou tak těžké, že je zvedne jen speciální auto nebo čtyři lidé. Na zvedání poklopů kvůli přístupu k pravidelnému čištění prý ale technické služby nemají kapacity, takže kašny od května nefungují. Město proto chystá nové poklopy s hydraulikou za téměř 200 000 korun, úpravy by mohly být hotové do konce léta.

„Podle nás byla chyba už v projektu, takže to budeme řešit s panem projektantem,“ říká magistrátní mluvčí Magdaléna Vlčková. Autor projektu, architekt Martin Hájek, ale oponuje: „Město projektovou dokumentaci schválilo, jestli měli připomínky, mohli to řešit už na začátku.“

Problém druhý: Lampy

Kontroverze dále vzbuzuje i nedostatečné osvětlení. Světlo moderních designových lamp je spíš intimní a plochu náměstí v noci dostatečně nepokryje. Radnice proto chystá spuštění osvětlovacích těles zhruba o deset centimetrů níž.

Oprava náměstí se navíc objevila i v hledáčku antimonopolního úřadu; radnice od něj dostala třísettisícovou pokutu. „Postup zadavatele mohl vést ke zvýhodnění nebo vyloučení určitých dodavatelů nebo výrobků a narušit tak hospodářskou soutěž,“ uvedl předseda úřadu Petr Rafaj. Rozhodnutí není pravomocné a radnice se proti němu může odvolat. Hradecká radnice zatím o případném odvolání nerozhodla.

Náměstí 28. října v Hradci Králové
Zdroj: David Taneček/ČTK