Knihovny v létě vyráží za svými čtenáři na koupaliště

Kroměříž – Zpestřit svým čtenářům léto se snaží knihovny v Kroměříži nebo ve Vsetíně. V Kroměříži knihovníci věnovali místnímu koupališti vyřazené knihy a časopisy. Dětské knížky nebo letní čtení si může zdarma půjčit kdokoliv. Když návštěvníkovi padne do oka, může si ji vzít výměnou za jinou z vlastní knihovny. Ve Vsetíně zase nabízejí tematické balíčky.

Léto na kroměřížském koupališti Bajda – sluníčko, teplá voda a nově i knížky. Návštěvníci si mohou dlouhou chvíli zkrátit jedním z osmdesáti titulů. V nabídce je dětská literatura, detektivky i oddechové letní čtení. Vyřazené knihy koupališti věnovala Knihovna Kroměřížska. Lidé si mohou knihy půjčit bezplatně. Koho knížka zaujme, může si ji výměnou za jinou odnést.

Číst si na koupališti mohou i lidé v Blansku. „Vedle nápojů nebo jídla tady mají občerstvení i eufemisticky řečeno duchovní. Můžou si půjčit knihy a časopisy s minimální byrokratickou zábranou a v klidu číst na dece,“ vysvětlil hlavní důvod, proč knihovna půjčuje knihy i na koupališti, ředitel blanenské městské knihovny Pavel Přikryl.

Masarykova veřejná knihovna ve Vsetíně svým čtenářům na léto připravuje speciální balíčky s romány nebo detektivkami a jako bonus si odnesou i společenskou hru. „Doba je taková, že lidé chtějí balíčky zážitků. Myslím si, že tomu se knihovna trošku přizpůsobuje,“ popsala ředitelka knihovny Helena Gajdušková.

Přes léto většina knihoven alespoň na pár dnů a týdnů - kvůli nutné inventuře - svoje brány zavírá. Ve Vyškově se náruživým čtenářům rozhodli vyjít vstříc zřízením takzvaného hladového knižního okénka. „Čtenáři si půjčí přes hladové okénko noviny a časopisy a můžou si sednout před knihovnou na lavičku a číst si,“ popsala službu mluvčí Knihovny Karla Dvořáčka Zdeňka Adlerová. Literaturu pak mohou vrátit do biblioboxu přímo před budovou.