Velké změny v ICRC: Úspěšné týmy se rozrostou, ostatní čeká útlum

Brno – Proměna vědeckých týmů nebo přehodnocení spolupráce s americkou klinikou Mayo. Vedení Mezinárodního centra klinického výzkumu ICRC, které spadá pod Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, se pouští do rozsáhlých změn. Moderní zařízení za téměř pět miliard korun totiž zatím nesplňuje očekávání. Kritikou na jeho adresu nešetřila ani zpráva Evropské komise.

Příliš mnoho vědeckých skupin, které – obrazně řečeno – honí příliš mnoho zajíců najednou. Jedna z kritických výtek, které se své zprávě o stavu ICRC zmiňuje Evropská komise. A varuje, že v současné podobě je centrum do budoucna neudržitelné. „Náklady na zřízení centra se zdají příliš vysoké vzhledem k jeho dosavadnímu přínosu,“ píše se v hodnotící zprávě.

Provoz centra má navíc stát další miliardy. K názoru, že by měl být provoz centra úspornější, se teď kloní i ministerstvo zdravotnictví. „Projekt byl původně navržen poměrně optimisticky, nicméně v současné době probíhají šetření a úvahy, jak jej usadit do reality,“ vysvětlil ředitel odboru komunikace ministerstva zdravotnictví Jan Štoll.

Vedení výzkumného centra teď chce začít znovu. Jako první se změny dotknou právě vědeckých týmů. „Plánujeme jeden z nich úplně zrušit a u ostatních zefektivnit práci. Budou mít méně úkolů, na které se budou moct plně soustředit. Ty skupiny, které jsou na tom se svou vědeckou prací dobře, budou naopak posíleny,“ řekl ředitel FN u sv. Anny Martin Pavlík.

Evropská komise: Moc se orientujete na kliniku Mayo

Zpráva komise odhalila i další slabinu obřího projektu – přílišný důraz na spolupráci s americkou klinikou Mayo, která stála u zrodu brněnského vědeckého centra a měla mu zajistit přístup ke špičkovému výzkumu. Jenže výměnou za to ICRC musí ročně platit 40 milionů korun. „Ministerstvo ve vztahu k Mayo klinice určitě navrhuje otevřít jednání o optimalizaci vzájemné spolupráce tak, aby náklady pro Fakultní nemocnici u sv. Anny a pro veřejné rozpočty nebyly v budoucnu tak vysoké,“ reagoval Štoll.

Rozhovor s ředitelem FN u sv. Anny Martinem Pavlíkem (zdroj: ČT24)

Podobně mluví i současný ředitel nemocnice. „Rádi bychom přehodnotili současnou smlouvu s klinikou Mayo. Jsme toho názoru, že by asi bylo vhodnější soustředit se na evropské partnery, kteří jsou nám blíže. Jde o věhlasné univerzity v Evropě – například Stockholm, Gdaňsk nebo Londýn,“ upřesnil Pavlík. Posílit chce také spolupráci s Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity.

Jak bude spolupráce s Mayo vypadat dál, chce vedení nemocnice probrat přímo s jejím vedením. Ještě do konce roku ho navštíví. Zároveň musí ve svém napjatém rozpočtu najít peníze na poplatek za letošní spolupráci.