Spor o pronájem nemocnice v Hustopečích se vyhrotil

Hustopeče/Brno - Spor mezi městem Hustopeče a Jihomoravským krajem se vyhrotil. Hejtmanství napadlo tendr Hustopečí na provozování městské nemocnice u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Rozhodlo se tak na základě výsledků právní analýzy, kterou si nechalo zpracovat.

Výsledky analýzy dnes České televizi nikdo nechtěl poskytnout s tím, že by to mohlo ovlivnit rozhodování ÚOHS. Krajský radní pro zdravotnictví Marek Šlapal jen dnes naznačil, že analýza ukázala, že je vhodné výběrové řízení napadnout.

Hlavní argument kraje - diskriminační podmínky. Už několik týdnů upozorňuje na to, že podmínky tendru jsou definované velmi úzce. V podmínkách například stojí, že zájemce musí provozovat alespoň dvě srovnatelně velké nemocnice. To ale kraj nesplňuje. Ačkoliv krajských nemocnic je více, každá z nich funguje samostatně, a proto úřad podmínku Hustopečí nesplňuje. Hlásit se do výběrového řízení by tak bylo zbytečné, ačkoliv nemocnici by kraj chtěl vést.

Hustopeče: Jen chceme zkušeného partnera

„Město nediskriminuje žádného potenciálního uchazeče. Pokud někdo požadovanou kvalifikaci nesplňuje sám, může se do veřejné soutěže přihlásit ve sdružení s jinými uchazeči, případně může využít subdodavatele,“ oponoval názoru kraje starosta města Hustopeče Luboš Kuchynka.

Jasně definovaná kritéria mají podle starosty zajistit seriózního partnera s dostatečnými zkušenostmi pro provoz takového zařízení. „Takový zájemce bude zárukou bezproblémového provozu v budoucnosti a také zárukou zachování minimálně stávajícího rozsahu a standardu poskytované zdravotní péče,“ dodal Kuchynka.

Na čí straně je pravda teď musí rozhodnout antimonopolní úřad. Obálky s nabídkami budou v Hustopečích otevírat 21. července, vítěznou nabídku by měla výběrová komise začít vybírat o čtyři dny později.